Disney produžio mandat svom direktoru, ali i dalje traži naslednika

Foto: Youtube screenshot / ABC

Upravni odbor kompanije Walt Disney jednoglasno je izglasao produženje ugovora generalnog direktora Boba Igera do kraja 2026. godine.

Kada je Iger 2022. po drugi put stupio na funkciju generalnog direktora u kompaniji, naglasio je da će posao trajati samo dve godine dok kompanija ne nađe odgovarajuću zamenu.

U izjavi o produženju ugovora, Iger je rekao da je morao da donese „teške odluke da bi se pozabavio nekim postojećim strukturalnim problemima i pitanjima efikasnosti“, ali veruje da je Disney-jeva „dugoročna budućnost neverovatno svetla“.

I dalje se traga za naslednikom

Iger je takođe naglasio da i traži sledećeg izvršnog direktora kompanije, piše CNN.

„Pošto želim da osiguram da Disney bude čvrsto pozicioniran kada moj naslednik preuzme kormilo, pristao sam na zahtev odbora da ostanem izvršni direktor još dve godine“, rekao je on. „Važnost procesa sukcesije ne može se preceniti, a kako Odbor nastavlja da procenjuje visoko kvalifikovane interne i eksterne kandidate, ostajem intenzivno fokusiran na uspešnu tranziciju.”

Iger se vratio na svoju funkciju generalnog direktora u novembru 2022. godine, nakon što je prvobitno otišao u penziju. U to vreme, Disney je rekao da je Iger pristao da se vrati u kompaniju na dve godine i da će „blisko sarađivati sa odborom na razvoju naslednika koji će voditi kompaniju po završetku svog mandata“.

„Bob je uvek stalno pokazivao neviđenu sposobnost da uspešno transformiše Disney da bi podstakao budući rast i finansijske prinose, čime je stekao reputaciju jednog od najboljih svetskih izvršnih direktora“, rekao je Mark Parker, predsednik kompanije. „Bob je još jednom postavio Disney na pravi strateški put za kontinuirano stvaranje vrednosti i da obezbedi uspešan završetak ove transformacije, a istovremeno je omogućio dovoljno vremena da pozicionira novog generalnog direktora za dugoročni uspeh.”

Zašto je Iger bio tako uspešan?

Ovo nije prvi put da je Iger krenuo u potragu za naslednikom.

Godine 2020, Bob Čapek, bivši predsednik kompanije Disney Parks, Experiences and Products, imenovan je za generalnog direktora nakon što je Iger neočekivano najavio da se povlači.

Čapek je vodio kompaniju kroz zatvaranje tematskih parkova i ekonomsku krizu izazvanu pandemijom Covid-19. Međutim, njegov mandat je bio kratak, poremećen pravnom borbom visokog profila sa jednom od najvećih zvezda studija, Skarlet Johanson, i kontroverzom u vezi sa Čapekovim postupanjem sa predlogom zakona Floride koji ograničava diskusiju o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu u školama; Čapek se na kraju izvinio zbog ćutanja o zakonu nakon što je prvobitno odbio da ga komentariše.

U novembru 2022, Čapek je smenjen samo nekoliko meseci nakon što je potpisao novi trogodišnji ugovor sa kompanijom, a Iger je ponovo preuzeo ulogu izvršnog direktora. Igerov prvi mandat kao izvršni direktor trajao je 15 godina, od 2005. do 2020. godine.

Tokom decenije i po kao izvršni direktor Disney-ija je kupio studio za animaciju Pixar, kompaniju Marvel, LucasFilm, kuću Ratova zvezda, i 21st Century Fox. Ovi poslovi, zajedno sa pokretanjem Disney+ platforme za striming i otvaranjem zabavnih parkova, pomogli su da se tržišna vrednost kompanije poveća pet puta tokom njegovog vremena na čelu.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde