Fond za ulaganje u medije MDIF otvara poziv za prijave

Foto: Envato Elements / microgen

MDIF (Investicioni fond za razvoj medija) saopštio je da pokreće MDIF Fond za Zapadni Balkan – stratešku inicijativu za podsticanje rasta i otpornosti nezavisnih medija u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Severnoj Makedoniji i Srbiji kroz investicije i medijske savetodavne usluge. 

Ovaj neprofitni investicioni fond sa sedištem u Njujorku ulaže kapital i stručna znanja iz oblasti menadžmenta medija u inovativne startape, ali i razvijene medijske kompanije koji prolaze kroz digitalnu transformaciju, kao i  medije kojima preti preuzimanje uz ogromne rizike i opasnosti za njihovu uređivačku politiku.

MDIF je od 1996. godine MDIF je uložio 316 miliona dolara u 152 nezavisna medija  u 47 zemalja i trenutno upravlja imovinom sa vrednošću od 158 miliona dolara. 

MDIF: Da premostimo finansijski jaz

„MDIF Fond za Zapadni Balkan želi da premosti finansijski jaz koji često ometa rast medija u regionu“, rekla je direktorka Fonda Jelena Milošević.  „Fond podržava razvoj jakih, finansijski i urednički nezavisnih medijskih organizacija koje su sposobne da podrže preko potreban društveni napredak.“

„Sa velikim zadovoljstvom otvaramo i naš prvi poziv za podnošenje prijava za kapitalna ulaganja u nezavisne medije i digitalne platforme koja su u ranom periodu razvoja i doprinose kreiranju vesti od opšteg javnog interesa, uz neprestanu borbu protiv nedostatka informacija  uz stalnu promociju koncepta odgovornosti i debate. Ova prilika je u skladu sa našom posvećenošću podršci inovativnim inicijativama koje oblikuju medijski pejzaž Zapadnog Balkana,“ rekla je Milošević.

Fond koristi široku definiciju „medija“ i ohrabrujući projekte koji uključuju digitalne platforme i inovativne alate i usluge koje doprinose raznolikom medijskom pejzažu.

Prijave se zatvaraju u ponoć po srednjoevropskom vremenu 15. maja 2024. godine.

Tri vrste investicija

MDIF Western Balkans Fond će uložiti kapital kako bi osnažio nezavisna medijska preduzeća u regionu putem finansiranja bez ograničenja koje podstiče rast i štiti nezavisnost. Fond ima holistički pristup ulaganju u nezavisnost medija, raznovrsnu strategiju kredita, vlasničkih i kvazi-vlasničkih ulaganja uz podršku stručnosti u medijskom poslovanju. Fond se fokusira na tri vrste investicija:

•     Inovativni startapi, uključujući izvornu digitalnu i inovativnu distribuciju medijskih sadržaja, kao i alate i tehnologije za podršku proizvoda i usluga koji povećavaju mogućnost da građani pristupe informacijama.

•     Razvijeni nezavisni mediji koji prolaze kroz digitalnu transformaciju koja zahteva poslovnog modela.

•     Investicije usmerene na zaštitu nezavisnih medija sa potencijalom za dugoročnu održivost kroz uspešan digitalni razvoj, inovacije i druge strategije rasta od neprijateljskih preuzimanja koja bi dovodila u pitanja njihovu nezavisnost.

Borba protiv informacionog siromaštva

Misija MDIF Western Balkans Fonda je da se bori protiv informacionog siromaštva i ojača demokratska društva u regionu investiranjem u projekte koji pružaju osnovne informacije i žustru debatu. Cilj je izgraditi raznoliki portfelj investicija – početne, startap i rastuće – sa fokusom na proizvod, platformu i geografsko proširenje, navodi se u saopštenju.

Više detalja o programu, kvalifikacionim kriterijumima i vrstama medijskih kompanija i preduzetničkih inicijativa koje se mogu prijaviti za finansiranje možete pročitati na linku.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde