I Rodžer ima „nos“ za biznis: Firma u koju je uložio pre dve godine, sada je na berzi

Teniser Rodžer Federer pre dve godine uložio je u švajcarsku kompaniju On Holding koja je – otkako je osnovana pre jedne decenije  – jedan od najbrže rastućih brendova patika na svetu. Prošle nedelje, On Holding je debitovao na Njujorškoj berzi, a već prvog dana trgovanja vrednost akcija skočila je 46 odsto (sada je 35 dolara). Tako je kompanija sa sedištem u Cirihu prodala 31,1 milion deonica čime je prikupila 746 miliona dolara.

Kao i ostalim kompanijama koje se bave sportskom odećom i obućom, tako je i On Holdingu prodaja eksplodirala tokom pandemije kada su epidemiološke mere dovele do skoka potražnje za patikama. Švajcarska kompanija tvrdi da je glavna prednost njenih patika vazdušni jastuk koji pruža izrazitu udobnost prilikom hodanja, odnosno trčanja. Stoga ih i reklamira pod sloganom “Trčanje po oblacima”.

Švajcarski teniser postao je deoničar 2019. godine uloživši nepoznati iznos, a potom je pomogao u dizajniranju modela Roger Pro koji se prodaje za oko 200 dolara. Inače, kompaniju su 2010. osnovala tri zaljubljenika u trčanje, Olivije Bernhard, David Aleman i Kaspar Kopeti.

Osim osvajača 20 Grand Slam naslova, On Holding privukao je interes i ostalih ulagača zbog svoje ekološke osveštenosti što je u finansijskom svetu sve važniji preduslov prilikom odluke o ulaganju.

Naime, kompanija proizvodi jedan model patika za trčanje pod nazivom Cyclon koje se potpuno može reciklirati. Osim toga, svi modeli patika dostupni su isključivo na pretplatničkoj bazi, pa kupac može iznošene patike da vrati kompaniji radi recikliranja. Zauzvrat dobija nove.

Izlazak On Holdinga na berzu došlo je u vreme rastuće potražnje investitora za kompanijama koje posluju na održiv način.

Tako su nedavno na berzu izašle i kompanije Honest koju je osnovala američka glumica Džesika Alba te Oatly Group čija je deoničarka televizijska zvezda i producentkinja Opra Vinfri. 

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde