Imerzivne izložbe: budućnost ili „umetnost sa AliExpressa“?

Foto: Envato Elements / Lightitup_now

Ključne tačke
  • Prva imerzivna izložba o Van Gogu održana je u Parizu, 2019.godine i zaradila je 250 miliona dolara plus 30-ak miliona od suvenira.
  • Za razliku od muzeja koji su etiketirani kao elitni, ovakve izložbe su stvorene za „široke narodne mase“.
  • Želja da se remek delo prenese na novi medijum – zidove i plafone pomenutih hangara – rizikuje da obesmisli ono što ga je prvobitno učinilo posebnim.

Hodajte pored Van Goga u vizualno bogatom putovanju kroz sve ono što je inspirisalo njegovih osam kultnih dela, uključujući „Spavaću sobu u Arlu“ i „Zvezdanu noć“.

Ovako se reklamira „Van Gogh: The Immersive Experience“, jedna od izložbi koja posetiocima nudi jedinstveno putovanje kroz njegovu umetnost. Većina iskustava uključuje kretanje iz sobe u sobu, sa zidovima (a ponekad i podovima i plafonima) ukrašenim pokretnim projekcijama Van Gogovih dela. Dela su obično praćena odgovarajućom muzikom. Koriste se i senzorni alati poput mirisa: kedra, čempresa ili limuna kako bi se posetioci osećali i doslovno „uronjeni u slike“.

Prva imerzivna izložba o Van Gogu održana je u Parizu, 2019.godine i zaradila je 250 miliona dolara plus 30-ak miliona od suvenira. E sad, zašto bi neko otišao u Pariz da bi pored „živog“ Luvra ili Orsaja obilazio hangare na čijim se zidovima projektuju slike, pitanje je od milion (zapravo 250 miliona) dolara.

Kakav je to biznis model?

Bilo kako bilo, imerzivna umetnička iskustva se šire po svetu, uprkos često visokim cenama karata (prosečno od 15 do 70 dolara). Za razliku od muzeja koji su etiketirani kao elitni, ovakve izložbe su stvorene za „široke narodne mase“. Kako kažu organizatori, pokazalo se da se mešavina umetnosti, muzike i optimističnog ambijenta lepo uklapa sa duhom vremena u kom se promoviše važnost mentalnog zdravlja. Dakle, umesto psihoterapije, možete se šetati kroz slike Klimta, Monea, Fride Kalo; upoznati se sa životom i radom Bouvija i Prinsa i Mocarta pa čak i krenuti na plovidbu Titanikom (i preživeti da o tome pričate).

Imerzivne izložbe: budućnost ili „umetnost sa AliExpressa“?
Foto: Envato Elements

Pošto se imerzivne instalacije ne oslanjaju na stvarno izlaganje umetničkih dela, one se mogu reprodukovati, narodski rečeno, „na angro“. U teoriji, možete licencirati intelektualnu svojinu i prikazati je bilo gde u svetu, što je model koji ima više zajedničkog sa tehnološkom platformom nego muzejom ili galerijom. Štaviše, po samom biznis modelu, ovakve izložbe su sličnije modelima cirkusa ili tematskih zabavnih parkova.

Što nas dovodi i do glavnih zamerki: da ovakvi događaji umetnost pretvaraju u kontent, upakovan za društvene mreže. Ili, kako bi jedan ostrašćeni kritičar rekao „imerzivne izložbe su dete TikToka i preduzetnih vlasnika fabričkih hala i hangara“. Želja da se remek delo prenese na novi medijum – zidove i plafone pomenutih hangara – rizikuje da obesmisli ono što ga je prvobitno učinilo posebnim. Možda, samo možda, je Pikaso ostavio trag četkicom na platnu na određeni način, iz određenog razloga?

Imerzivne izložbe i ‘larpurmizam’

Najglasnije kritike dolaze od ljudi koji veruju da imerzivne izložbe stavljaju fokus na posetioce, a ne na umetnike. Ovo površno bavljenje umetnošću – samo prisustvo na izložbi da bi se nešto izvuklo od toga ( uglavnom uticaj na društvenim mrežama) definiše se kao izraz sujetne i sebične generacije. Larpurlartizam 21.veka , gde umesto umetnosti radi umetnosti imamo umetnost radi mene. Takoreći, larpurmizam.

S druge strane, sve veća popularnost imerzivnih izložbi poklapa se sa pritiskom sa kojim se suočavaju umetničke institucije, da obezbede finansijska sredstva i diversifikuju ( da ne kažemo podmlade) publiku. Generaciji Z nije više dovoljno da na kratko stanu ispred slike, potreban im je neki Call to Action. Galerije i muzeji su shvatili da mogućnosti za „sadržaj koji generišu korisnici“ (User Generated Content) mogu biti profitabilne. Umetnička dela idealna kao pozadina za selfi su postavljene u centralne prostorije sa odličnim osvetljenjem. Vaše je samo da podesite Hollywood filter na FaceApp-u na trojku i lajkovi će da pršte.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde