Ista plata, dan rada manje: Kompanija u Srbiji uvodi radnu nedelju od 4 dana

U danima kada čitamo o tome kako Belgija uvodi četvorodnevnu radnu nedelju za sve zaposlene u ovoj zemlji, u srpskim medijima postavlja se pitanje da li je ovako nešto moguće i u Srbiji.

Odgovor je brzo stigao. Prva kompanija koja će to uraditi u Srbiji je ManpowerGroup.

Nakon testa, ili probnog perioda u prethodnih pet meseci, predstavnici kompanije su najavili da će ubuduće zaposleni raditi četiri dana u nedelji. Petog dana postojaće dežurstva, gde će se zaposleni smenjivati.

Tokom test perioda, kažu, utvrđeno je da je produktivnost zaposlenih porasla, a naglašeno je da će i po ovom principu rada zaposlenima plata ostati ista.

 “U doba kada ljudski kapital postaje sve važniji i vredniji, mi imamo odgovornost da ne brinemo samo o našim zaposlenima i procesima, nego i o zaposlenima i procesima velikog broja drugih kompanija. Kao lideri u svojoj industriji, dajemo prioritet “storydoing“-u i konstantno pokrećemo talase pozitivnih promena. Radujemo se prenošenju iskustva o projektu četiri radna dana i drugim pravnim licima kako bismo zajedničkim snagama tržište rada Srbije i regiona približili najkonkurentnijim evropskim tržištima“,  izjavio je Aleksandar Hangimana, Managing Partner, ManpowerGroup SEE.

„Četvorodnevna radna nedelja u Srbiji nije realna“

Nedavno je za portal Biznis.rs na pitanje da li bi model četvorodnevne radne nedelje mogao da se preslika na Srbiju potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Duško Vuković rekao da to nije realno. Razloge je našao u tome što se naša država i društvo mnogo razlikuju od pomenutog belgijskog, u smislu poštovanja zakona, propisa i svih pravila igre, kao i poštovanja radnika i humanizacije rada.

Prema njegovim rečima, kada bismo poštovali Zakon o radu što je, kako tvrdi, „za većinu zaposlenih u Srbiji daleki san“, trebalo bi da radimo pet dana nedeljno po osam sati, a neki rade i šest ili sedam dana, što je duže od zakonski dozvoljenog limita.

Obzirom da se u većem broju članica Evropske unije najavljuje ovakav vid rada, ostaje nam da vidimo da li će se takva praksa, uz ovaj primer iz ManpowerGroup, preslikati i na Srbiju.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde