Istraživanje: Zaposleni širom sveta vole da rade od kuće

Radnici širom sveta troše sate od kuće u neviđenim brojkama, a želeli bi da to čine u još većoj meri, pokazali su rezultati nove studije iz Nemačke, koju objavljuje agencija dpa.

Prema istraživanju koje je objavio nemački Ifo institut za ekonomska istraživanja, zaposleni su radili od kuće u proseku 1,5 dana nedeljno, u svim industrijama i radnicima u 27 zemalja u kojima je sprovedeno istraživanje.

Nemačka je nešto ispod proseka, sa 1,4 dana rada od kuće nedeljno, jer se zemlja nalazi dve i po godine u pandemiji koronavirusa. U Francuskoj je prosečni broj dana “kućnog rada” 1,3, u Sjedinjenim Državama 1,6, a u Japanu 1,1, navodi Ifo.

“Nikada pre nijedan događaj [pandemija koronavirusa] nije tako sveobuhvatno preokrenuo radni vek u tako kratkom vremenu”, komentarisao je istraživač i koautor Ifoa, Matijas Dols.

Nemački naučnik je radio sa kolegama iz pet drugih istraživačkih institucija u SAD-u, Britaniji i Meksiku, uključujući univerzitete Stanford i Princeton.

Rezultati su prosečne vrednosti, jer u nekim industrijama rad od kuće uopšte nije moguć, rekao je Dols.

Istraživanja je sproveo britanski institut za istraživanje tržišta Respondi. Rezultati su zasnovani – nakon prilagođavanja – na ukupno oko 36.000 odgovora; istraživanje je sprovedeno u dva kruga u leto 2021. i u januaru/februaru ove godine.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde