Jedan od najbogatijih Slovenaca ulazi u bankarstvo

Foto: https://www.pipistrel-aircraft.com/

Jedan od najbogatijih Slovenaca, preduzetnik Ivo Boscarol ulazi u bankarstvo, prenosi slovenačko Delo.

Prema pisanju lista, on je kupio manje od jedan odsto Primorske hranilnice Vipava. Potencijal vidi u najmanjoj slovenskoj banci, zbog čega je zainteresovan i za povećanje svog udela.

Najavljuje da će proučiti prilike koje bi Primorska hranilnica imala na tržištu većom dokapitalizacijom.

Ivo Boscarol za Delo je objasnio da je dve godine čekao da postane vlasnik Primorske hranilnice, koja ima međunarodne sertifikate za poslovanje. Priznaje da je firma podkapitalizovana pa ima manje mogućnosti kreditiranja, ali kaže da ovo biti predmet razgovora s ostalim vlasnicima, “a ja imam interes povećati svoj udeo“.

Boscarol je jedan od najbogatijih Slovenaca, a magazin Finance stavio ga je na 11. mesto sa procenjenom imovinom od 193 miliona evra.

Newsletter

Pre 30 godina osnovao je i vodio Pipistrel, prozvođač letelica, koji je u martu prošle godine prodao američkom avio prevozniku Textron Inc. za 218 miliona evra.

‘Pipistrelova ekipa dosegla je jedinstven položaj u segmentu ličnog, cenovno pristupačnog i ugodnog leta na električni pogon. Za naše buduće uspehe biće zaslužanTextron koja će nam pružiti pristup tehnologijama i resursima koje inače ne bi imali’, poručio je Boscarol prilikom preuzimanja.

U firmi je i dalje ostao manjinski deoničar, ali i počasni predsednik.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde