Kaizen – japanski pristup promenama dokazan u praksi

Foto: envatoelements.com / cait00sith

Ključne tačke
  • Kaizen je japanska filozofija i jedinstven pristup poslu i svakodnevnom životu.
  • Kaizen uči da je svaki napredak postepen i da ništa ne nastaje preko noći.
  • Kaizen je lako primenjiv u praksi, ali traži strpljenje i istrajnost.

Kaizen poslovna filozofija nije nikakva drevna tajna uklesana u kamenu niti je zakon ispisan na monaškim papirusima. Kaizen je japanski pristup poslu, ali i svakodnevnom životu koji je popularizovala Toyota u prošlom veku.

Pravila su vrlo jednostavna, a pristup bilo čemu što radite lak i smislen.

Kako se Kaizen primenjuje u praksi?

Malo po malo

Osnovna ideja je da je svaki napredak postepen i tako mora da bude. Za ’dobru promenu’, što je značenje reči ’kaizen’, potrebni su mali koraci, sitni postupci, strpljenje i kontinuitet. Kaizen uči da svako može da bude bolji, a najbolji način da se postigne boljitak je malo po malo. Ništa se ne možda napraviti preko noći i preko noći ne nastaje napredak. Dobar primer i jeste Toyota koja je bila tekstilna kompanija da bi godinama, uz male i svakodnevne promene postala automobilski gigant. Toyota je odličan kompanijski primer. Svaki dan je bio drugačiji, svakog dana su sprovođene promene, svake sedmice je postignuto nešto bolje. Mesec po mesec, godina po godina – došlo je do neverovatne promene u kompaniji Toyota.

Na prvu loptu primena kaizena može delovati previše sporo, pa i besmisleno, pogotovo danas gde se traže trenutna rešenja i zadovoljstva. Odlučnost koju traži i propagira kaizen jedan je od temelja svake promene i transformacije.

Kaizen je ipak dokazan i veoma efikasan način da se postigne nešto bolje – bilo da je tema odvikavanje od loših navika bilo da je poslovna promena. I kaizen uči da nema savršenstva. Besprekornost je nemoguća.

Kaizen je jednostavan

Kaizen kaže i da svako previše očekuje i od sebe i od drugih. Svako ima nešto što u sebi ili oko sebe treba da promeni i koriguje. Svaki čovek ima neku ’grešku’. Zato, ako stremite savršenom životu u kojem ostaje mesta samo za kritiku, nećete uspeti. Zato, suština kaizena nije da budete savršeni već bolji. Jednostavno je.

A, koliko je to jednostavno u praksi?

Ako imate poroke i svakog dana činite nešto sa smanjite zavisnost, vi sledite kaizen filozofiju. ’Biti bolji’ je opšte mesto i zato ne može da inspiriše i da se primeni u praksi. Kaizen je moćan jer se ne bavi banalnim i loše definisanim ciljevima.

Na primer, cilj vam je da trčite maraton. Kaizen vas uči da svakog dana vežbate izdržljivost i dah koji su vam potrebni da biste mogli da pretrčite 42 kilometra. Svakog dana prelazite manju destinaciju, ’samo do drugog ćoška’ ili ’samo još 300 metara’. Jednog dana tih 300 metara postaće poslednjih 300 do 42 kilometra.

Kaizen se lako primenjuje u običnim, svakodnevnim aktivnostima. Recimo, u generalnom čišćenju kuće ili sređivanju poslovne dokumentacije. Da ne biste ovakve dosadne i naporne poslove odlagali, kaizen vas uči da krenete jednog dana od spavaće sobe i ništa više. Ili, danas obrišete stolice, a sutra pređete na jedan od ormara. I sa dokumentacijom možete da se organizujete tako što počnete, recimo od ulaznih faktura klijenata pod slovom ’A’.

Kaizen i za gigantske zadatke

Kaizen je delotvoran i kada treba završiti i najzahtevnije zadatke, a to je obično rad na sebi. Gubitak kilograma je gigantski zadatak. Odvikavanje od pušenja ili ritualnih radnji, pa i redovno proveravanje statusa na mrežama i mejlova danas su verovatno najveći izazovi. Kod ovakvih promena, moć navike je ključ koji kaizen propagira.

Kada nešto radite iznova i iznova, vaš mozak se menja, argumentuje Masaki Imai, autor knjige Kaizen: Ključ japanskog poslovnog uspeha. Nemoguće je da, recimo, postanete ljubazni i predusretljivi preko noći. Potrebna je mala postepena promena – potreban je kaizen. Treba da svesno i namerno uradite neku ljubaznu sitnicu pre ručka, pa i pre večere. Pošaljite prijatelju kontakt koji traži i koji će mu pomoći da reši aktuelan problem. Ili, na putu do posla svratite u poslastičarnicu i obradujete svoj tim kolačima. Bez povoda i najave. I, dan, po dan, korak po korak, promena po promena, učiniće vas srdačnom i ljubaznom osobom. To ćete, po navici, postati jednog dana. Ako vas muči neurednost, i ona se rešava malim postupcima, dan po dan, dok ne postanete uredna osoba.

Sve što kaizen traži od vas je sporost, istrajnost i strpljenje. Iako ove osobine danas nisu na ceni i čak se kategorišu kao mane i nedostaci, kaizen uči da se velike stvari postižu vremenom, korak po korak. Kaizen je to i dokazao u realnom životu. Sve što treba uraditi je verovati da je tako i raditi. Japanci će vas lako ubediti da se dobre stvari dešavaju onima koji su strpljivi.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde