Ko je Čen Tiankiao, Kinez koji je na listi najvećih zemljoposednika u SAD?

Foto: Envato Elements / bluejeanimages

Kineski državljanin koji je stekao bogatstvo na online igrama pojavio se kao jedan od najznačajnijih neameričkih vlasnika zemljišta u SAD.

Čen Tiankiao (50), naime, poseduje 80.127 hektara šumskog zemljišta u Oregonu, što ga čini 82. najvećim vlasnikom imovine u zemlji, prema najnovijoj listi Land Reporta, piše Bloomberg, a prenosi Investitor.

On je kupio površinu od Fidelity National Financial Ventures za 85 miliona dolara u 2015. Poreski zapisi Oregona prošlog meseca otkrili su ime stvarnog vlasnika kao Shanda Asset Management, isti naziv kao i Čenova holding grupa sa sedištem u Singapuru.

Njegova imovina u Oregonu čini ga jednim od najvećih neameričkih pojedinačnih vlasnika američkog zemljišta. Samo porodica Irving iz Kanade — broj 6 na listi Land Report-a sa preko 1,2 miliona hektara šumskog zemljišta u Mejnu — poseduje više.

SAD i strana ulaganja

Strano vlasništvo nad američkom zemljom – posebno zemljom koja se koristi za poljoprivredu – postala je osetljivo političko pitanje poslednjih godina. Oko 40 miliona hektara američkog poljoprivrednog zemljišta bilo je u vlasništvu neameričkih entiteta od 2021. godine, prema najnovijim podacima Ministarstva poljoprivrede, pri čemu su vlasnici iz Kine posedovali ekvivalent od 0,03% ukupnog američkog poljoprivrednog zemljišta.

Neki zakonodavci su se zalagali za nacionalna pravila koja ograničavaju strana ulaganja u američku poljoprivrednu imovinu. Senat je u julu izglasao zabranu prodaje poljoprivrednog zemljišta iznad određene površine ili vrednosti ljudima ili preduzećima iz Kine, Rusije, Irana i Severne Koreje, ali ta mera na kraju nije konačno usvojena. Gotovo polovina svih država ima neku vrstu ograničenja na strano vlasništvo.

Ko je ovaj Kinez?

Poreklom iz provincije Žeđiang, Čen je 1999. godine pokrenuo kompaniju za online igre, Shanda Interactive. U roku od pet godina, postala je jedna od najvećih kineskih internet kompanija i bila je kotirana na Nasdaq berzi u Njujorku. Čen je preuzeo kompaniju 2012. i premestio sedište svoje holding grupe iz Kine u Singapur.

Njegova ulaganja obuhvataju javne i privatne deonice, rizični kapital i nekretnine, navodi se na Shand-inoj web stranici. On i njegova supruga Krisi Luo dali su početnu donaciju od 115 miliona dolara za osnivanje Instituta za neuronauku Tianqiao i Chrissy Chen na Kalifornijskom institutu za tehnologiju 2016. godine, s misijom unapređenja razumevanja mozga.

Izuzetno bogati investitori koji traže zaštitu od inflacije i nepovezana sredstva poslednjih godina sve više hrle na poljoprivredno zemljište i drugu ruralnu imovinu. Prosečna vrednost poljoprivrednog zemljišta u SAD-u skočila je 8,1% prošle godine i porasla je za više od trećine od 2020. godine, prema državnim podacima.

Dobici su vođeni potražnjom za hranom i visokom inflacijom, ali i interesom za retke nekretnine, poput klasičnih zapadnih rančeva, koji nude rekreaciju, ali i visok potencijal povrata ulaganja.

Najveći zemljoposednik u zemlji je porodica Emerson, vlasnici imperije Timberland Sierra Pacific Industries, a slede milijarderi Džon Malone, Ted Tarner i Sten Kronki.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde