Magija porodice Kronki u Koloradu

Foto: Youtube / NBA

Svi su u Srbiji čuli ove godine za uspeh Nagetsa kada je franšiza uspela da prvi put od svog osnivanja 1967. godine osvoji prsten na krilima maštovitog Jokića, koji je u trofej Lari O`Brajen ugradio mnoštvo rekorda NBA lige. Neznatan broj bi mogao da odgovori na pitanje ko se nalazi u menadžmentu ’Grumenja’ i za čije vreme u Koloradu su snovi postali java?

Lucidnost Jokića, upornost Mareja i ostalih u timu, posle svake pobede praćena je kolektivnim pozdravom u svlačionici ’’family on three’’. Upravo taj uzvik je na neki način veza sa porodicom koja stoji iza uspeha košarkaša iz ’’Mile high city’’-ja.

Sten Kronki, predsedavajući ’’Kroenke sports & entertainment’’ i sin Džoš Kronki, koji se nalazi na čelu dva sportska velikana iz Denvera, Nagetsa i hokejaškog tima Avalanša, dodali su na svoju piramidu uspeha ove godine i NBA trofej.

Pre ulaska u sportske vode 1995. godine, Sten je bogatstvo stekao baveći se nekretninama. Po magazinu Forbes, glava Kronki porodice u svom vlasništvu danas poseduje oko 60 miliona kvadratnih metara nekretnina kao i više od 1,5 miliona hektara rančeva. Ovaj sektor, prema procenama Forbes-a, predstavlja oko pet milijardi dolara njegovog bogatstva.

Zlatna žila Kolorada u vlasništvu Kronkijevih

Prvi konkretan korak u sportskom sektoru Sten Kronki pravi 1995. godine, kada je platio 60 miliona dolara za 30% udela u timu američkog fudbala Los Anđeles Remsima. Na kraju 2010. preuzima 100% kontrole nad franšizom u ugovoru koji je tim procenjivao na 750 miliona dolara.

Sportska imperija Kronkijevih počela je da se širi u Koloradu početkom 21. veka. Redom su kupovani klubovi u svim značajnim sportovima na severnoameričkom kontinentu. Denver Nagetsi i Kolorado Avalanši (2000.), Kolorado Mamuti (nacionalna lakros liga, 2002.), MLS ekipa Kolorado Rapidsa (2003.). Posle kupovine kluba u Sjedinjenim državama popularnog sokera, 2007. prešli su i na evropski fudbalski kontinent, kupovinom manjeg dela akcija engleskog premijerligaša Arsenala, da bi ga 2017. u potpunosti preuzeli. Slično kao i sa Denverom, Arsenal ima dugi post kada su titule u pitanju. Prošle sezone im je izmakla, a ove, za sada, vode u prvenstvu.

Porodični recept za uspeh začinjen Jokićem

Nekoliko puta je Džoš Kronki isticao da je sve počelo sa dolaskom Jokića i građenjem tima oko njega.

,,Uvek smo unajmljivali dobre ljude sa talentom i verovali u njih’’, govorio je pred početak trijumfalnog šampionata Džoš. A, koliko je stvarno vere i sigurnosti imao u ispunjenje projekta Nagetsa kao šampiona NBA, Džoš Kronki je otkrio u podkastu DNBA show.

„Mislim da je bila 2016. godina kada sam tražio da se u areni ostavi poseban prostor u hodniku za trofej, kako bi ga videli svi koji tuda prolaze.’’ U godinama koje su sledile mlađi Kronki pokazao je na još jednom primeru šta znači imati viziju. Posle dve sezone kada se nisu plasirali ni u plej-of, trener Majkl Meloun je dobio poverenje za nastavak rada sa ovom grupom igrača. Sačekali su i Džamala Mareja i Majkla Portera Juniora koji su imali jako teške povrede.

Kronki je takođe u podkastu DNBA rekao: „Znao sam da ćemo učiniti velike stvari onda kada svi budu zdravi.“ Ova godina je donela željeno stanje. Od početka prvenstva svi su bili na raspolaganju, što je porodici donelo, posle titula u NFL, NHL i šampionski prsten u NBA.

Izdašni i sa trenerom

Glavna spona između igrača i menadžmenta već devetu godinu zaredom je trener Majkl Meloun.

Ove godine produžio je ugovor koji se smatra, iako nije dostupan javnosti, jednim od četiri najveća u NBA okvirima kada su u pitanju treneri. Na prvoj poziciji prema Sports Illustrated-u po primanjima nalazi se legendarni Greg Popović ($16 miliona), dok je Stiv Ker (GSW) na trećem mestu ($9,5 miliona), a Erik Spolstra, trener ovogodišnjeg finaliste, Majamija, na četvrtom ($8,5 miliona). Kao i u slučaju Jokića koji je dobio maksimalan ugovor, Kronkijevi su bili izdašni i sa trenerom franšize. Svakako, svi milioni u Denveru su samo deo bogatstva Kronkijevih koje po Forbes-u u 2023. godini iznosi 15,7 milijardi dolara.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde