Ko je Laklan Mardok, sin koji nasleđuje svog čuvenog oca?

Foto: Fox Corp.

Rupert Mardok, medijski magnat, se, kako je objavljeno, povlači sa mesta predsednika Fox&News Corp nakon što je tokom sedam decenija izgradio medijsko carstvo koje je napravilo revoluciju u oblastima vesti i zabave i učinilo ga jednim od najuticajnijih i najkontroverznijih svetskih tajkuna.

Mardok, koji ima 92 godine, napustiće svoje funkcije u svakoj od kompanija od novembra, ali će biti imenovan za predsednika emeritusa svake kompanije ove korporacije.

„Ceo svoj profesionalni život svakodnevno sam se bavio vestima i idejama i to se neće promeniti. Ali pravo je vreme da preuzmem različitu ulogu“, napisao je Rupert Mardok u dopisu zaposlenima.

Biznismeni koji su prevalili 70 godina i dalje rade punom parom

Njegov stariji sin, Laklan Mardok, koji je bio kopredsedavajući News Corp-a, postaće jedini predsednik te kompanije, kao i izvršni direktor i Fox-a.

Tata za Laklana kaže da je „strastveni, principijelni lider“ koji može da odvede kompaniju u budućnost.

Ko je Laklan Mardok?

Laklan Mardok (52) jedno je od troje dece koje je Rupert Mardok imao sa svojom drugom suprugom, škotskom novinarkom Anom Marijom de Pejster.

Rođen u Londonu, Laklan se školovao u prestižnim američkim školama, diplomirao je na Univerzitetu Prinston 1994, piše BBC. Njegov završni rad bavio se nemačkom filozofijom i počeo je citatom lorda Bajrona. Nakon što je napustio Prinston, proveo je veći deo svoje karijere u Australiji, upravljajući poslovima svog oca.

Laklan je nekada bio viđen kao prirodni naslednik poslovanja News Corp. Ali nakon svađe sa tadašnjim šefom Fox News, Rodžerom Ajlsom, napustio je kompaniju 2005. godine.

Pedi Mening, australijski novinar koji je napisao biografiju Laklana Mardoka “The Successor” (Naslednik), kaže da je najstariji sin osećao da je njegov otac trebalo da ga podrži u sporu. I otišao je iz tatine kompanije da se nikad ne vrati.

Promašaj, pa povratak

Osnovao je australijsku investicionu firmu koja je investirala novac u niz medijskih i marketinških kompanija, pa čak i u kriket tim indijske Premijer lige. Međutim, ne tako uspešno.

Rešio je da se 2014. vrati u carstvo svog oca. Otac je njega i njegovog brata Džejmsa 2015. imenovao za kopredsedavajuće filmskog studija 21st Century Fox. Kada je filmski studio prodat Disney-iju 2019., Džejms Mardok je napustio odbor News Corp sledeće godine, rekavši u pismu ostavke da odlazi „zbog neslaganja oko određenog uređivačkog sadržaja“ i „određenih drugih strateških odluka“. Trenutno se ne pominje da će Laklan opet raditi sa svojim bratom.

Privatni život

Laklan je od 1999. godine u braku sa Sarom, britanskom-austrijskom glumicom, modelom i TV ličnošću. Poseduju imanje  Chartvell u Los Anđelesu vredno 150 miliona dolara, i imaju dvoje dece.

Australijski finansijski pregled Laklana Mardoka nedavno je postavio na 33. mesto na svojoj listi najbogatijih ljudi u zemlji, sa ukupnim bogatstvom od 3,35 milijardi australijskih dolara (2,1 milijardu dolara).

Koga su veliki biznis igrači odabrali za naslednike?

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde