Ko kaže da ljubav nema cenu…

Foto: Envato Elements / Youtube screenshot

U sred mega uspešne Eras Tour, čini se da je Tejlor Svift u svojoj novoj eri. Onoj koja bi se mogla nazvati WAG era (Wifes and Girlfriends – žene i devojke profesionalnih sportista), nakon što je u nedelju prisustvovala NFL utakmici Kansas City Chiefs-a kako bi navijala za Trevisa Kelsa, za koga se spekuliše da joj je novi dečko. Pevačicino pojavljivanje na Arrowhead stadionu ne samo da je donelo osmehe na lice Kelsu, njegovom saigraču Patriku Mahomesu i obožavaocima, već je donelo i značajno povećanje broja pratilaca na Kelsovom Instagram profilu, kao i porast prodaje njegovih dresova od neverovatnih 400 odsto. Teksas komplet u kom je viđen kako napušta stadion, dok ga Tejlor drži ispod ruke, brenda KidSuper Studios, rasprodat je onlajn iste večeri. New Heights, podkast koji vodi zajedno sa bratom Džejsonom, takođe fudbalerom, popeo se na top-listima najslušanijih i sada je emisija broj jedan na Apple podcastima.

Iako i sam, kao vrhunski sportista – i to u američkom fudbalu – pripada „plemstvu“ Sjedinjenih država, siroti Trevis verovatno nije spreman za Tejlor Svift efekat koji ga je snašao.

Ljubav će duplirati zaradu

Procenjuje se da Kelse trenutno zarađuje oko 5 miliona dolara godišnje van terena, a analitičari sportskog marketinga kažu da ih ne bi iznenadilo ako, u narednim mesecima, duplira tu cifru. Kelse je, kao dvostruki osvajač Superboula, već bio jedan od najuspešnijih fudbalera i pre njegove vruće romanse, ali sada je privukao pažnju i kupovnu moć nove baze navijača i demografske grupe. Naime, u njegovom poslednjem podkastu čitava sekcija „pitanja slušalaca“ bila je posvećena pravilima američkog fudbala, a postavljali su ih, naravno, „sportski neuki“ Tejlorini fanovi.

Prodaja merchandise-a se direktno pretvara u gotovinu: zahvaljujući ugovoru koji je sklopilo Udruženje NFL igrača, sportisti zarađuju tantijeme za bilo šta – dresove, karte za igranje, video igrice – što nosi njihovo ime, sliku i lik. Tako je Tom Brejdi, na primer, zaradio 9,5 miliona dolara prihoda od licenciranja proizvoda u 2021.godini. Kelseov saigrač, Patrick Mahomes, zaradio je 3,3 miliona dolara u istom vremenskom periodu.

Ako veza potraje…

U međuvremenu, Kelseovi novostečeni pratioci na društvenim mrežama mogu mu doneti još veću zaradu. Iako igrači NFL-a zarađuju manje od nekih drugih sportista kada je o konkretnim ugovorima sa klubovima reč, oni koji su „savladali“ marketing, mogu to da nadoknade u sponzorstvima. Kelseovi sponzori, između ostalih, su i Nike, Pfizer i State Farm a kako mu je nova devojka donela i nove pratioce na društvenim mrežama (sada ih ima 3,4 miliona), njegova zarada bi se mogla višestruko povećati.

Marketinška agencija za sportski influens OpenSponsorship predviđa da bi Kelseove tarife na društvenim mrežama mogle da se povećaju tri do pet puta, te da bi po objavi mogao da zarađuje od 100 do 500 hiljada dolara. Ako veza potraje, moguće je da će Kelse probiti u nove kategorije brendova, koje više privlače mladu, žensku bazu, poput lepote ili mode. Marketinški stručnjaci ovaj momenat u njegovoj karijeri porede sa onim koji dožive olimpijski sportisti kada osvoje medalju i kada su svi reflektori javnosti ( i sponzora) na njima.

Pa vi posle kažite da ljubav nema cenu.

Ekonomija Tejlor Svift

Više od dve decenije postojalo je nešto što se zvalo „Oprin efekat“: sve – i svi – koje je Opra Vinfri dotakla pretvorilo se u zlato. Od brendova kao što su Spanks i Carol’s Daughter, do ljudi, poput doktora Oza i Tonija Morisona, koji su dobili ogromnu popularnost, nakon što su predstavljeni u emisiji Vinfrijeve.

Tejlor Svift danas ima isti uticaj. Iako je ona sama najveći „korisnik svoje popularnosti“ i brendovi i i ljudi sa kojima se povezuje često doživljavaju skokove popularnosti. Tako je Heinz ovih dana lansirao specijalno izdanje sosa, Ketchup and Seemingly Ranch ( Kečap i, čini se, renč sos)po opisu obroka koji je Tejlor jela pre odlaska na utakmicu svog dečka – „parče piletine, kečap i, čini se, renč sos“. Poseban nivo „ludila“ pokazao je Empier State Building koji je zgradu osvetlio crveno i belo, pogađate, po bojama kečapa i, čini se, renč sosa.

Ukratko: ovo je svet ali i ekonomija Tejlor Svift – mi ostali samo živimo u njima. 

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde