Mađarska izašla iz Međunarodne investicione banke

Foto: Envato Elements / Chalabala

Mađarska vlada odlučila je da povuče svoje predstavnike i izađe iz Međunarodne investicione banke (IIB), objavilo je ministarstvo privrede, nakon što je SAD banci uveo sankcije zbog veza s Rusijom.

SAD je u sredu uveo sankcije trojici visokih predstavnika IIB-a u Budimpešti, Rusima Nikolaju Kosovu i Georgiju Potapovu i Mađaru Imreu Laslockom. Vašington je saopštio da je Mađarska ignorisala zabrinutost SAD-a zbog IIB-a, „netransparentne platforme Kremlja”, čije je sedište 2019. preseljeno iz Moskve u Budimpeštu, prenose agencije.

IIB je multilateralna razvojna banka koju su 1970. osnovale članice nekadašnjeg Varšavskog pakta. Nakon raspada Sovjetskog Saveza članstvo je počelo da se osipa. Poljska je istupila iz IIB-a 2000. godine, a Češka i Slovačka lani, nakon što je ruska vojska ušla u Ukrajinu.

Istupanje iz IIB-a najavile su i Rumunija i Bugarska, u junu odnosno avgustu ove godine. Krajem januara Mađarska je imala 25,27 odsto udela u IIB-u i bila je drugi najveći deoničar, nakon Rusije sa 45,44 odsto, prema internet stranici banke koja kao članice navodi i Kubu, Vijetnam i Mongoliju.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde