Nadela: Microsoft će do 2030. imati prihode od 500 mlrd dolara

Foto: Brian Smale and Microsoft – Satya Nadella Microsoft leadership profile page, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=95777523

Izvršni direktor kompanije Microsoft Satia Nadela obavestio je rukovodioce i članove odbora da softverska kompanija ima za cilj da dostigne prihod od 500 milijardi dolara do fiskalne 2030. godine, što je više nego udvostručeno u odnosu na sadašnju veličinu.

Ova najava direktora desila se prošle godine i nalazi se u memorandumu koji je postao javan u ponedeljak kao deo saslušanja u saveznom sudu u procesu akvizicije Activision Blizzard.

Microsoft, jedna od najvrednijih kompanija na svetu, nema tendenciju da izdaje finansijske projekcije daleko u budućnost, piše CNBC. U svom poslednjem izveštaju, na primer, dala je smernice samo za tekući period, a to je četvrti fiskalni kvartal.

U memorandumu od 15 stranica sa pratećim dokumentom od 21 strane, Nadela je rekao da Microsoft ima za cilj da postigne svoj cilj do 2030. godine „implementacijom strategije koja je orijentisana na rast i u skladu sa našom trajnom misijom i kulturom“.

Nadela je takođe izneo prognozu prinosa akcionara, koji dolaze u obliku dividendi i otkupa.

„Verujemo da će nam ova ambicija i pristup pomoći da ostvarimo više od 10% godišnjeg prinosa našim akcionarima u tom vremenskom okviru“, napisao je Nadela u dokumentu od 7. juna 2022., nedeljama pre kraja fiskalne godine.

Nadela je opisao cilj „20/20“, koji uključuje 20% rast prihoda u odnosu na prethodnu godinu i 20% povećanje operativnog prihoda za fiskalnu 2022. i naredne godine. U 2022. godini, Microsoft je dostigao 18% rasta od 198,27 milijardi dolara prihoda i 19% rasta operativnog prihoda.

U dopisu, Nadela je koristio frazu Microsoft Plus da opiše proizvode namenjene potrošačima. Ali on je rekao da je glavni pokretač rasta Microsoft Cloud, termin koji se odnosi na širok skup proizvoda usmerenih na komercijalne klijente, uključujući Azure javni oblak (koji se takmiči sa Amazonom Cloud), delovi Microsoft 365 softvera za produktivnost i delovi LinkedIn-a.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde