Najplaćeniji direktor u SAD je Stiven Švarcman

Najplaćeniji izvršni direktori nisu uvek oni koji vode najveće kompanije, pokazuje analiza Wall Street Journal-a.

Izvršni direktori Hertz, Peloton i Pinterest zaradili su više od 100 miliona dolara u 2022. godini, nadmašujući skoro svakog izvršnog direktora kompanija koje se nalaze na berzanskom indeksu S&P 500. Šest od 10 najplaćenijih izvršnih direktora prošle godine vodilo je kompanije koje nisu bile u S&P 500.

Prvo mesto na listi drži Stiven Švarcman, predsedavajući i suosnivač giganta privatnog kapitala Blackstone. Za Švarcmana, oko 190 miliona dolara od ukupno 253 miliona dolara plate došlo je u obliku prenetih kamata i alokacija podsticajnih naknada. Dodatnih 58,8 miliona dolara sastojalo se od udela u investicionim fondovima za nekretnine kojima Blackstone upravlja.

Švarcmanova ukupna plata bila je više od 50% veća od njegovog paketa od 160 miliona dolara za 2021.

Najplaćeniji direktor bez komentara na deo plate u kešu

Švarcman, koji je i autor New York Times bestselera What It Takes: Lessons in the Pursuit of Excellence”, poseduje skoro 20% Blackstone-a, udela koji se kvalifikuje za dividende od oko milijardu dolara u 2022.

Portparol Blackstone-a je rekao da skoro 30% Švarcmanove plate za 2022. odražava investicioni učinak u 2021. godini, u periodu kada se cena akcija kompanije takođe udvostručila. „Praktično sve njegove naknade su kamate i stimulativne naknade“, rekao je portparol kompanije, ali i odbio da kaže koliki je deo Švarcmanove plate u gotovini.

Na drugom mestu je direktor Alphabeta Sundar Pičai sa 226 miliona dolara, a treći Stefen Šer iz kompanije Hertz. Slede Beri Mekarti sa nešto više od 150 miliona, Majkl Rapino (Live Nation), Safra Kec (Oracle), Daglas Ingram (Sarepta Therapeutics), Bil Redi (Pinterest), Kivi Kamara (CS Disco) i Tim Kuk, direktor kompanije Apple, koji je jedini na listi prvih deset imao platu manju od 100 miliona dolara (99).

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde