TV preporuka: „The Gentleman“ i tri poslovne lekcije

Foto: Netflix / CHRISTOPHER RAFAEL

Ako ste korisnik platforme Netflix, nemoguće je da ste poslednjih nedelja izbegli u preporukama seriju “The Gentleman”.

Takozvani ‘spin-off’ filma Gaja Ričija iz 2019. godine među je najgledanijim serijama kako u Srbiji, tako i svetu. Kroz osam epizoda Riči nudi spoj uštogljenih  britanskih plemićkih porodica i nemilosrdnog sveta kriminala. Ali i sjajnu paletu likova koja prolaze kroz dvorac bogatih plemića i imanje na kome se uzgaja marihuana (možda ste pomislili da je priča o “britanskoj Jovanjici”, ali razlikuje se u mnogo detalja).

Lekcije brutalnog sveta kriminala često služe i kao lekcije za poslovni svet. Pravila koja u njemu vladaju samo su ogoljena pravila biznis sveta.  

Ovde nećete naći čuvene ‘biznis citate’ poput “Daću mu ponudu koju ne sme da odbije” iz čuvenog “Kuma” ili “Nikad ne potcenjuj gramzivost drugog čoveka” iz filma “Scarface”. U seriji “The Gentleman” to lekcije izvučete kada odgledate svih osam epizoda.

Evo neke koje smo mi izvukli.

Odabir profesije/posla

Da ne bismo otkrivali detalje serije, jedna od stvari koju ćete shvatiti je da je jako važno da radite ono u čemu ste dobri. I ono što volite. To je jako teško pronaći u stvarnom životu, ali nije razlog da prestanete da pokušavate. Makar ta profesija ili posao bila u oblasti za koju mislite da nikako nije za vas. Menjajte, pokušavajte, isprobavajte, možda je nađete.

Odabir poslovnog partnera

Kao i na svakom poslu ili biznisu, prava je muka naći partnera koji će sa vama u “borbu”. Ponekad u tom izboru igraju emocije, ponekad čist ratio, ali najvažnije je da ona poslednja odluka bude prava. Glavni junak u seriji ima iste nedoumice, luta, upada u razmirice, ali na kraju (čini se) pravi pravi izbor.

Umetnost pregovaranja

“The Gentlemen” kao i svaka krimi priča obiluje ‘sklopljenim poslovima’ među akterima. Ali nisu svi akteri isti. Jednima se prilazi ‘džentlmenski’, drugima sa podignutim pesnicama. Važno je proceniti kakva je i kako funkcioniše osoba sa druge strane, kako mu prići, navesti na svoju stranu, iskoristiti sve njegove mane i vrline, kako ga ‘pročitati’ i ubediti u ono što nudite. To ne mora da bude teško. Može se naučiti.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde