Ako nemate meraki, neće biti ni smisla ni bogatstva

Foto: Bonitet.com/Midjourney

Ključne tačke
  • Meraki je starogrčka reč koja se može razumeti kao i ‘raditi sa ljubavlju, strašću, predanošću, dati deo sebe’.
  • Savremeni svet pati od besmisla, lošeg mentalnog zdravlja, umora i iscrpljenosti, a jedno od objašnjenja može da bude i jer nema meraki pristupa poslu i životu.
  • Teško je danas živeti meraki, ali ima načina da u nečemu što radite date deo sebe i nađete smisao.

Meraki je, istoričari kažu, starogrčka magična reč. Teško ju je prevesti.

Kada nešto, bilo šta radite meraki, dajete bar mali deo sebe. Filozofi pišu da meraki hoda po tankoj liniji između strasti i zanimanja. I ne misle pri tom na bavljenjem hobijem ili nekom prolaznom zanimacijom. Meraki nije obavljajnje posla za finansijsku nadoknadu kada sve zadovoljstvo nestaje po dogovorenoj uplati ili realizovanom projektu.

Neki su od svog posla napravili poziv. Uživaju u radu, uživaju u izazovima, zadacima. Grci za to imaju reč – meraki.

Tražena reč

Meraki ne znači samo da volite svoj posao, zanimanje, svoje mesto u industriji. Značenje je šire i dublje. Nije meraki da nešto stvorite – novac, imperiju, kompanije, uticaj. Može biti i sve to. Pre svega, meraki je rad s ljubavlju, sa strašću, kreativnim naporom u ulaganjem.

Meraki je kao termin poslednjih 10 i više godina postao veoma tražen. Ušao je u redove popularnih tekstova i knjiga za samopomoć na samom ulazu u nov milenijum. Zanimljivo je i indikativno, da je od 2006. godine knjiga Viktora Frankla ’Čovekova potraga za smislom’ prodata u 16 miliona primeraka. Prevedena je na 50 jezika. Napisana je nakon završetka Drugog svetskog rata i velika potražnja za ovom i drugim knjigama psihijatra Frankla mogla bi se uzeti kao signal da su ljudi u škripcu, ’u potrazi za smislom’.

Viktor Frankl piše da je najveći zadatak svake osobe da pronađe smisao u svom životu i više puta se poziva na Ničea koji je tvrdio da onaj koji zna zašto živi, može podneti bilo šta.

Tako je i meraki postala tražena reč, nešto kao pomoć u potrazi za smislom.

Meraki danas

Ako razumete značenje meraki pristupa poslu, razumećete i koliko je danas teško slediti ovu magičnu reč. Eksel tabele i brojke, izveštaji, ponude, sastanci i završavanje traženih obaveza daleko su od obavljanje posla iz ljubavi i strasti. Veliki broj zaposlenih su samo plaćenici koji pitaju ’Šta ja od ovoga mogu da dobijem?’.

Meraki je davanje poslu. Radi se o tome šta vi dajete poslu koji radite. I, upravo to je tajna koja leži u srcu savremenih problema, kako piše kognitivni psiholog i istraživač Lesli Santos. Navodi depersonalizaciju kao pojavu na koju posebno treba obratiti pažnju:

To je onaj trenutak kada posao osećate kao namet. I, ne samo posao. Počinjete i ljude sa kojima sarađujete da doživljavate kao deo paketa nameta. Santos pita:

Da li osećate da vam je kratak fitilj?

Da li osećate neku vrstu umora od saosećanja za druge?

Ako je tako, nema sumnje da ste iskusili depresonalizaciju“, piše Santos za The Well.

Meraki i susret

Santos primećuje da mnogi danas rade SA drugima ili rade ZA druge. Kada mrzite svoj posao, na njega gledate kao na segment, deo jedne celine, kao antimeraki, neizbežno je da ljude doživljavate kao objekte. Depersonalizujete ih po rečima Santos.

Ovde je korisno pomenuti i Martina Bubera poznatog po filozofiji dijaloga. Njegova ideja pravog, stvarnog života je susret. Buber piše ’kada je rečeno Ti, rečeno je i Ja…’. I, zato, sve dok druge ljude doživljavate kao objekte koji vas pritiskaju, ne samo da ugrožavate mentalno zdravlje, već se suočavate sa osećajem premora i iscrpljenosti.

Ako je Santos u pravu i njena dijagnoza je dobar odraz stvarnog stanja, ima li rešenja? Kako će meraki postati deo svačijeg poslovnog sveta, a ne samo medijskog prostora. Santos se obraća i kompanijama i pojedincima.

Meraki do bogatstva

Preporuka kompanijama je da se pozabave ljudima, preopterećenjem, njihovim vrednostima kao i nagradama. Ako u jednom oglasu kompanije piše da je u pitanju jedna velika porodica, to ne sme, po upozorenjima Santos, da bude fraza ili eufemizam za poruku ’Očekujemo da radite kod nas i da se ubijete od posla’.

Poslodavci moraju da potrude da se njihovi zaposleni identifikuju sa radnim mestom i okruženjem i da u poslu daju jedan deo sebe. Moraju da dozvole izraz individualnosti. Moraju da podrže kreativnost. Moraju da hrane strast“, navela je Santos.

Što se svakog ponaosob tiče, očekivano je da ne može svaki posao da bude meraki. Neki poslovi su i dalje pritisak, automatizam i napor. Nemaju svi luksuz da rade samo iz ljubavi, kako to kaže Santos. U tom slučaju, meraki nije aktivan u periodu od ’devet do pet’, ali postoje drugi poslovi, aktivnosti, hobiji gde ćete moći da uložite sebe, kojima ćete dati svoju punu pažnju, deo sebe. Tako to objašnjava psiholog Lesli Santos.

Meraki znači raditi sa strašću i radošću, predano. To je i smisao, ako je verovati (Starim) Grcima. To je i Buberov susret. Meraki je i tajni put do bogatstva. Postići sve to možete nazvati uspehom.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde