Reorganizacija u SAP-u zbog veštačke inteligencije

Foto: SAP

Nemački softverski gigant SAP najavio je reorganizaciju poslovanja sa veštačkom inteligencijom (AI) koja će obuhvatiti oko 8000 zaposlenih.

Pre otprilike godinu dana kompanija sa sedištem u Valdorfu ukinula je 3000 radnih mesta kako bi racionalizovala poslovanje i usredsredila se na osnovnu delatnost razvoja softvera za korporativno upravljanje.

Sada planiraju da prebace težište na veštačku inteligenciju, piše Seebiz.

AI, zaposleni i prekvalifikacija

„Planiranim programom transformacije sve više preusmeravamo ulaganja u strateška područja rasta, pre svega u AI“, rekao je izvršni direktor SAP-a Kristijan Klajn.

„To će nam omogućiti da nastavimo da razvijamo pionirske inovacije i da istovremeno poboljšamo efikasnost naših poslovnih procesa.“

Očekuje se da će većina zaposlenih obuhvaćenih najnovijim restrukturiranjem proći internu prekvalifikaciju ili će im biti ponuđeni paketi za dobrovoljni odlazak. Iz SAP-a kažu da ne mogu predvideti koliko će od tih 8000 radnika ostati u kompaniji.

Očekuju da će im ukupna zaposlenost ostati više-manje stabilna zahvaljujući ulaganjima i planovima rasta u drugim područjima. Krajem 2023. godine SAP je imao 107.602 stalno zaposlena, u poređenju sa 106.312 godinu dana ranije.

Dve milijarde u restrukturiranje

Prošle godine SAP je predstavio proizvode kao što je AI Assistant Joule, koji korisnicima olakšava obavljanje tipičnih zadataka u kompanijama.

SAP će po Klajnovim rečima sada uložiti još dve milijarde evra u program restrukturiranja.

Klajn i njegov glavni finansijski direktor Dominik Asam planiraju u ovoj godini povećati dinamiku prodaje i dobiti u segmentu poslovanja u oblaku. Prilagođena dobit pre kamata i poreza trebala bi porasti za 17 do 21 odsto, ako se isključi uticaj kursnih razlika.

SAP je u 2023. ostvario prihod od 31.2 milijarde evra, veći za šest odsto nego u prethodnoj godini, objavila je kompanija.

Neto dobit više je nego utrostručena, na 5.9 milijardi evra, zahvaljujući 12.5 milijardi dolara prihoda od prodaje SAP-ove bivše američke podružnice za istraživanje tržišta Qualtrics.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde