Ko je vlasnik Actisa – firme koja je od Telekoma kupila antenske stubove?

Foto: Bonitet.com / Midjourney

Kako je i zvanično objavljeno na portalu Actis-a, ova kompanija kupila je od Telekom Srbija antenske stubove i prateću infrastrukturu.

Za iznos koji nije saopšten, Actis je tako ostvario, kako kažu, svoju prvu transakciju na Zapadnom Balkanu. To se desilo 24 dana nakon što je u Agenciji za privredne registre upisan novi vlasnik Telekomove firme Sky Towers Infrastructure – Actisovo preduzeće Actis Luna Telecom Tower d.o.o. Beograd.

Šta je Actis?

Actis je vodeći globalni investitor u održivu infrastrukturu sa sedištem u Londonu, a nastao je 2004.godine kada ga je osnovala Commonvealth Development Corporation (CDC), britanska institucija za finansiranje razvoja.

Britanska kompanija raspolaže sa imovinom vrednom 24 milijarde dolara na različitim kontinentima. Kako kažu, danas imaju 17 kancelarija “od Meksiko Sitija do Seula”.

Zanimljivo je da je upravo do ove godine to bila privatna deoničarska grupa, ali ona od sada ima novog vlasnika.

General Atlantic, vodeći investitor globalnog rasta iz Njujorka, i Actis, objavile su sredinom januara da su kompanije postigle sporazum prema kojem će General Atlantic kupiti ovu kompaniju.

Time stvaraju “raznoliku, globalnu investicionu platformu sa približno 96 milijardi dolara u kombinovanoj imovini pod upravljanjem”, pisalo je u saopštenju. Finansijski uslovi za transakciju nisu objavljeni.

Transakcija podleže uobičajenim uslovima zatvaranja, uključujući regulatorna i antimonopolska odobrenja i saglasnosti investitora. Transakciju su jednoglasno odobrili upravni odbori obe kompanije, a očekuje se da će biti zatvorena u drugom kvartalu 2024.

Ono što je interesantno je da je General Atlantic osnovao čuveni milijarder Čak Fini 1980. godine. Fini je preminuo u oktobru prošle godine, a svoje bogatstvo poklonio je tokom života u humanitarne svrhe, o čemu smo pisali.

Kontroverza prilikom osnivanja

Actis je pre 12 godina bio pod lupom britanskih medija kada je država prodala svojih preostalih 40% udela u Actis-u.

Ono što je bilo kontroverza u priči je to da je pomenuti CDC prilikom osnivanja 2004, 60% udela privatne grupe dao svojim menadžerima. Oni su uključivali 13 pojedinačnih partnera i 12 prekookeanskih korporativnih partnera. Dobili su taj udeo za samo 373.000 funti.

„Iako je Actis ostvario značajan profit, prethodna struktura vlasništva značila je sledeće. Da poreski obveznici i vlada uopšte nisu dobili nikakav direktan finansijski povraćaj“. Ovo su reči Andrjua Mičela, tadašnjeg sekretara za međunarodni razvoj britanske vlade.

„Ova prodaja sada daje britanskim poreskim obveznicima priliku da podele buduću dobit fondova kojima upravlja ovaj veoma uspešan posao,” rekao je.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde