Saudijci izdvajaju milijardu dolara godišnje za produženje ljudskog životnog veka

Foto: Envato Elements / KostiantynVoitenko

Ključne tačke
  • Prestolonaslednik Mohamed bin Salman, koji je de facto saudijski vladar, izdvojiće više od milijardu dolara godišnje za Hevolution Foundation, fondaciju koja se bavi produženjem ljudskog životnog veka.
  • Izvršni direktor saudijske fondacije, dr. Mehmud Kan kaže da će veliki deo početnih donacija verovatno završiti na univerzitetima i u startap kompanijama u SAD.
  • Članak navodi da su brojni univerziteti i startapi sa skepticizmom gledali na to da novac dolazi iz ove zemlje, ali su ga na kraju ipak uzeli.

Poslednjih godina Saudijska Arabija rešila je da ogromno bogatstvo koje crpi iz nafte, uloži u projekte za koje misle da imaju potencijal, ali nisu tradicionalni za njih.

Već smo pisali ulaganju u gejming industriju, nove gradove, a pre par nedelja i u vrhunski sport, ali ovo je nešto potpuno drugačije.

Prestolonaslednik Mohamed bin Salman, koji je de facto saudijski vladar, izdvojiće više od milijardu dolara godišnje za Hevolution Foundation, fondaciju koja se bavi produženjem ljudskog životnog veka.

Kako piše Wall Street Journal, to bi dramatično proširilo dostupno globalno finansiranje za istraživanje biologije dugovečnosti, koje sada uglavnom dolazi iz SAD.

Kako potrošiti novac?

Izvršni direktor saudijske fondacije, dr. Mehmud Kan kaže da će veliki deo početnih donacija verovatno završiti na univerzitetima i u startap kompanijama u SAD, gde naučnici pokušavaju da razviju tretmane koji usporavaju, sprečavaju ili čak preokreću proces starenja ljudi.

Za sada, najveći izazov za Hevolution je kako potrošiti svoj novac na polju koje je još uvek relativno malo I u svetu u kojem mnogi sa sumnjom gledaju na sve što Saudijska Arabija radi.

Članak navodi da su brojni univerziteti i startapi sa skepticizmom gledali na to da novac dolazi iz ove zemlje, ali su ga na kraju ipak uzeli.

Hevolution — čije je ime kombinacija „zdravlja“ (Health) i „evolucije“ (Evolution) — ima za cilj globalni uticaj na svet. Misija lidera ove zemlje je i da “kod kuće” poveća kredibilitet jer već ima planove za svoju pretežno mladu populaciju i izgradnju novih industrija koja se ne odnose na naftu.  

Netradicionalni pristup

Osnovana kao neprofitna organizacija 2018. godine saudijskim kraljevskim dekretom, Hevolution ne sprovodi sopstvena istraživanja, već umesto toga ima za cilj da radi sa institucijama kako bi upumpavala novac u nedovoljno finansirane oblasti studija.

“Mi na neki način radimo na netradicionalnom pristupu. Jedan od naših ciljeva je da zapravo privučemo nove naučnike – u smislu ulaska u nauku – i naučnike iz drugih oblasti koje možda nemaju podatke, ali njihove tehnologije mogu biti relevantne za rešavanje problema,“ kaže dr Kan.

Od početka rada u julu 2022, saudijska fondacija se uglavnom fokusirala na uspostavljanje svog rada, raspolažući sa manje od 20 miliona dolara. Kan očekuje da će se to povećati na milijardu dolara u naredne dve do četiri godine. U početku će više tog novca ići na istraživanja, ali na kraju je cilj približno ravnomerna podela sa ulaganjima u startapove protiv starenja, kaže on.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde