Biznis bum 2023. i države dobre za započinjanje biznisa

Foto: envatoelements.com

Ključne tačke
  • Tekuća 2023. obećava što se biznisa tiče, a to potvrđuju podaci o povećanju broja novoosnovanih kompanija.
  • Što se delatnosti tiče, predvode turizam i putovanja, a tu su i autousluge.
  • Analitičari su preporučili i evropske države povoljne za započinjanje biznisa.

Tekuća 2023. je počela poslovnim obećanjima i optimizmom. Trend se nastavio i do trećeg kvartala. Podvučena crta je pokazala povećanje broja otvorenih preduzeća, a delatnosti su različite – od hausmajstor usluga do ugostiteljstva i zabave.

Bez dalje analize razloga za povećan broj novih pravnih lica u Evropi i Americi (uz napomenu da je ovo očekivan post Covid simptom), američki centar za ekonomsku analizu Yelp izneo je podatke u ime šestomesečnog preseka. Biznis bum je očigledan.

Biznis bum 2023.

Šta su rekli podaci za prvu polovinu 2023?

Ukratko, ova će godina ostati ubeležena kao godina rasta broja kompanija. U odnosu na prethodne četiri, 2023. beleži povećanje od 15%, a u odnosu na isti period 2022, a broj novih pravnih lica veći je za čak 25%. Ako se ova godina uporedi sa 2019, Yelp je objavio da je povećanje vrtoglavo – 46%.

Što se tiče delatnosti koje su novootvorene firme prijavile, ubedljivo vode turizam i putovanja (povećanje 39%) koje prate ’kućne’ usluge – od uređivanja enterijera, do održavanja, reparacije i ’hausmajstor’ usluga (37%).

Zanimljivo je i povećanje broja firmi koje su regostrovane za automobilske usluge (27%) kao i organizaciju različitih događaja i okupljanja bez obzira na povod (27%).

Biznisi koji se zasnivaju na hrani, proizvodnji i distribuciji namirnica, pa i restoranskoj ponudi, takođe beleže rast za oko 18%. Nastavlja se trend ’aktivnog’ i zdravog života kao i porast potreba za ’beauty’ uslugama (13%).

Povećan je broj novih šoping centara, barova i noćnih klubova (više ih je za 9%) . Što se umetnosti i umetnika tiče, i tu ima više posla, ali za samo jedan procenat u odnosu na prošlu godinu (ako se govori o trgovini, ponudi i potražnji).

Gde započeti biznis?

Na ovakvu sliku povećanja broja novih pravnih lica korisno je nasloniti podatke koje je, recimo, britanski Bredford Jacobs, izneo u javnost, a tiču se preporuke u kojim evropskim državama je ove godine najbolje otvoriti firmu i započeti biznis.

Kriterijumi su na prvom mestu zahtev za osnivanje, a zatim i prvi poslovni koraci i Ease of Doing Business Index.

Litvanija je prva preporuka za započinjanje novog biznisa, kažu analitičari Bredford Jacobs-a. Na 11. je mestu u svetu po ’Indeksu lakoće poslovanja’ (Ease of Doing Business Index). Ovde vam ne treba minimalna investicija za pokretanje biznisa, ali treba da znate da država favorizuje delatnosti koje pokrivaju biotehnologije, nanotehnologije, IT, elektroniku, lasersku tehnologiju.

Švedska je takođe dobar izbor za osnivanje pravnog lica ove godine. Analitičari kažu da je švedsko poslovno okruženje povoljno. Potreban je minimalni kapital (oko 200 hiljada SEK ili oko 17 hiljada evra). Potrebno je i znanje engleskog ili švedskog, kažu iz Bredford Jacobs-a.

Biznis od Nemačke do Rumunije

Kao jedna od vodećih ekonomija Evrope, Nemačka je za preporuku za pokretanje biznisa. Institucije nemaju posebnih zahteva za minimalno ulaganje – preporučuje se da imate dokaz o sredstvima koja posedujete. Bredford Jacobs napominju i da preduzetnici moraju da prezentuju solidan biznis plan sa projekcijama i pretpostavkama koje predviđaju profitabilno poslovanje. Nemačka je dobra lokacija za poslovne poduhvate, savetuju poslovni analitičari.

Belgija nudi poslovnu atmosferu gde, za početak, treba da imate kapacitet da uložite 350 do 500 hiljada evra u prvih pet godina poslovanja. Atraktivna je lokacija za širenje poslovanja.

Mađarska se ove godine nalazi na listi preporučenih zemalja za pokretanje biznisa. Ovde treba napomenuti naknade koje se traže od osnivača i na koje oni treba da računaju. Manji operativni troškovi i povoljan poreski sistem Mađarsku čine primamljivim poslovnim okruženjem za početak.

Letonija i Rumunija su još dve evropske opcije koje treba uzeti u obzir. Letonija ima dobru stratešku lokaciju i dobro razvijenu infrastrukturu što je plus za započinjanje biznisa. Povoljni su i uslovi za osnivanje kompanije baš kao i u Rumuniji. U Rumuniji računajte na neophodno zapošljavanje radnika i minimalnu početnu investiciju od 150 hiljada evra. Inače, Bredford Jacobs našeg suseda ocenjuju kao ’rastuće tržište za preduzetnike’.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde