Saveti hirurga o odlaganju: Ako vam ne pomogne Njutn, pomoći će psihoterapeut

Kanadski hirurg i predavač dr Nabil Fanus, pre desetak dana je objavio knjigu sa svojim razmišljanjima o organizaciji vremena, o stresu i ljudima. Tu su i saveti o odlaganju posla, njegovoj omiljenoij temi.

Kao hirurg sa mnogo različitih interesovanja, više puta je osetio da mu je dan ’kratak’. Vremena je uvek malo, a poslu nikad kraja, kako je napisao. Sa klinike u operacionu salu, iz sale na predavanje, tribine, tekstovi, članci, porodica, vežbanje, prijatelji – ritam je koji traži dobru organizaciju vremena i energije.

Zato mu posebno privlači pažnju i smatra izuzetno važnim odustajanje od pristupa:

’uradiću’

i prelazak na princip:

’radim’.

Saveti hirurga ili kome je još to donelo dobro?

Opsesija da budemo savršeni, da radimo savršeno u savršeno vreme je vrsta samosabotaže. Njen garant je da ništa nećete postići. Zato, to što treba da uradite, uradite odmah, započnite odmah i tako ćete se i spasiti od savršenosti“, piše dr Fanus.

Dr Fanus navodi i podatak da 80% ljudi ne ispuni obećanje koje da sebi. Na primer:

  • Od sutra počinjem da vežbam
  • Od sutra ne jedem slatkiše
  • Od sutra ću noću spavati bar sedam sati.

I, kada dođe vreme za akciju, ona se odlaže. Svako čeka idealan momenat, idealan dan, sezonu, tržišnu priliku, što ne postoji, i prebacuje se na princip ’uradiću’.

To ’uradiću’ neće vas nigde odvesti, to nije akcija, već ostanak u zoni komfora“, napisao je dr Fanus.

Pomoći će vam Njutn

U razmišljanjima o odlaganju i akciji, dr Fanus se poziva na fizičara Isaka Njutna i njegove zakone. U memoarima njegovog prijatelja iz 18. veka piše da se čuveni fizičar uvek pitao gledajući u jabuke na drvetu: Zašto uvek padaju vertikalno?

Od ovog promišljanja nastali su njegovi zakoni objavljeni 1687. i pomoći će svakome da razume zašto je važna akcija, pokret.

Njutn je napisao da predmet koji miruje, ostaće da miruje sve dok na njega ne deluje neka sila. Baš kao i predmet koji se kreće – nastaviće da se kreće ukoliko na njega ne deluje neka sila.

Ovako nam je Njutn otkrio veliku tajnu uspeha i neuspeha – ako ne radite ništa, ništa ne dobijate i ne postižete. Ali, ako pređete u akciju, akcija će se nastaviti i završićete na cilju ili bar na putu do njega“, dr Fanus je napisao u delu teksta o odlaganju.

Ko vas pita šta osećate?

Dr Fanus navodi i zanimljivu anegdotu iz života američkog pisca Glena Pleskina koji je imao problem sa odlaganjem pisanja. Obratio se psihoterapeutu za pomoć. Seo je preko puta njega i započeo:

Ne mogu da pišem, ne piše mi se…’, požalio se.

Psihoterapeut ga je prekinuo u pola rečenice:

Otkud vam ideja da me zanimaju vaša osećanja? Ne zanima me šta osećate. Zanima me šta radite!

Ako vam nije Njutn bio dovoljno ubedljiv, a imate naviku da odlažete poslove i ne preduzimate akciju, možda će vas preobratiti iskusni Pleskinov psihoterapeut.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde