Sekopak: Za samo godinu dana ušteđeno gotovo 60.000 tona ugljen-dioksida

Foto: Mirko Tabašević

Kompanija Sekopak, najveći operater za upravljanje ambalažnim otpadom u Srbiji, doprineo je smanjenju emisije ugljen-dioksida za više od 58.000 tona, a sedmu godinu zaredom reciklirane su rekordne količine otpada. Ova postignuća rezultat su saradnje više od 140 privatnih kompanija, sakupljača, reciklera i javno-komunalnih preduzeća uključenih u kompanijske aktivnosti. Tim povodom, na ovogodišnoj CO2 konferenciji, Sekopak je dodelio sertifikate za doprinos u ostvarenju ovih ciljeva svojim partnerima, ali i po prvi put organizovao panel-diskusiju o budućnosti upravljanja ambalažnim otpadom.

Generalna direktorka kompanije Sekopak, Violeta Belanović, istakla je činjenicu da je u Srbiji uz pomoć operatera ambalažnog otpada u 2021. godini ušteđeno više od 93.000 tona CO2, što znači da je udeo Sekopak i partnera veći od 60 procenata ušteđene emisije na nacionalnom nivou.

„Misija Sekopaka, kao pionira u oblasti upravljanja ambalažnim otpadom je da kontinuirano podiže standard za lestvicu iznad i da uspostavlja sistem koji će doprineti kvalitetnijem životu građana Srbije. Uz to, uvek ćemo biti podrška našoj širokoj mreži partnera kako bi jednostavnije i efikasnije postigli predviđene ciljeve. Sa više od 830.000 tona recikliranog otpada do sada, pokazali smo da je pitanje reciklaže odavno prevazišlo ekološke okvire i postalo tema od značaja za celo društvo i svakog pojedinca. Rekordni rezultati iz proteklog perioda samo su dodatni motiv da nastavimo sa afirmacijom teme reciklaže i da svakim narednim projektom dostignemo i prestignemo već ambiciozne ciljeve koji su postavljeni pred sve nas“, izjavila je Violeta Belanović.

Na panel-diskusiji koja je pratila konferenciju na temu „Unapređenje sistema upravljanja ambalažnim otpadom – izazovi i rešenja“, učestvovale su Sandra Dokić, državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine, Mira Radenović, članica Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost grada Novog Sada, Sanela Veljanovski Mandić, iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju i Ivana Pavlović, menadžerka operacija kompanije Sekopak. Tokom razgovora zaključeno je da je postavka infrastrukture za upravljanje otpadom preduslov uspešnog sistema.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde