Šta sve može da se uradi za pet godina?

Pre tačno pet godina, u proleće 2018,  Igor Jovanovski (na slici) i Milan Radulović osnovali su kompaniju Kameleon Solutions sa ciljem da regionalnom tržištu ponude najbolja svetska rešenja za kompletnu digitalnu transformaciju poslovanja. Danas su prvi i najnagrađivaniji Salesforce partner u jadranskom regionu, Salesforce partner za Podsaharsku Afriku, kao i prvi i jedini MuleSoft partner u jadranskom regionu. Sledeći korak je otvaranje još jedne kancelarije do leta 2023. i to u Evropskoj uniji.

Kameleon Solutions zapošljava više od 40 kolega i iza sebe imaju preko 45 realizovanih projekata. Prosečna ocena kojom klijenti ocenjuju zadovoljstvo saradnje sa ovom kompanijom je odličnih 4,9/5. Do sad su uspešno sproveli digitalnu transformaciju u desetinama velikih kompanija u Srbiji i regionu, a zaslužni su i za modernizaciju poslovanja jedne od najbrže rastućih kompanija igara na sreću iz Afrike. Igora i Milana ćete često videti u ulozi predavača na najvećim regionalnim poslovnim konferencijama, a Kameleon Solutions je, zasluženo, postao prvo ime koje vam padne na pamet kada razmišljate o Salesforce rešenjima i unapređenju poslovanja.

Povodom ovog jubileja Igor Jovanovski, jedan od osnivača kompanije Kameleon Solutions, govorio je o najznačajnijim projektima, postignutim rezultatima i daljim planovima.

Šta tačno podrazumeva pojam digitalne transformacije?

Digitalna transformacija je primena digitalnih tehnologija u svim sektorima kompanije kako bi se unapredili ukupni rezultati poslovanja. U tehničkom smislu, ona podrazumeva uvođenje novih softverskih rešenja, ali važno je razumeti da su to samo alati. Najbitnije je da se promeni način razmišljanja, da se razume zašto je to važno i na koji način će holističko CRM rešenje unaprediti izgradnju odnosa sa kupcima, a istovremeno poboljšati i rezultate rada sektora prodaje, korisničke podrške marketinga, i drugih odeljenja unutar kompanije.

U kojoj meri je domaće tržište upoznato sa ovim pojmom i da li su kompanije spremne da investiraju resurse u digitalnu transformaciju?

Kada smo počeli sa radom 2018. godine, nije postojala izgrađena svest. Zato se veliki deo naše prodaje fokusirao na edukaciju tržišta i klijenata. Danas je situacija drugačija. Velike domaće i regionalne kompanije prate trendove sa razvijenih tržišta. Neke od najvećih kompanija na planeti, pričamo o kompanijama čija se vrednost procenjuje na stotine milijardi, koriste upravo Salesforce. To nije slučajno. U pitanju su rešenja koja drastično unapređuju poslovanje, kako za mala preduzeća, tako i za velike kompanije i korporacije.

Jedna od velikih kompanija koja je prepoznala važnost CRM rešenja je Generali Osiguranje Srbija.  Koji su bili ciljevi ovog projekta?

Kompanija Generali Srbija, kao članica Generali grupe, imala je jasno definisane poslovne ciljeve. Prvi je bio unapređenje efikasnosti i produktivnosti rada zaposlenih. Dalje, želeli su da povećaju potencijal korisničkog portfelja. Treći je bio unapređenje obostranog zadovoljstva – zaposlenih i klijenata. Četvrti i iz poslovnog ugla najvažniji cilj, bio je povećanje profitabilnosti i prihoda. Menadžment kompanije Generali Srbija odlučio je da krene u implementaciju CRM softvera, samo je još trebalo da pronađu odgovarajuće rešenje. Nakon detaljne analize, došli su do zaključka da jedino koje u potpunosti odgovara svim njihovim zahtevima je Salesforce.

Važno je napomenuti i to da je Generali prva finansijska institucija koja je dobila odobrenje za CRM rešenje u „oblaku“ (cloud), kao i to da je jedino odobreno CRM cloud rešenje upravo Salesforce.

Na kraju je ostalo još da pronađu prave partnere, a nakon analize više ponuda, odlučili su se za Kameleon Solutions. Jedan od njihovih neophodnih kriterijuma bio je da saradnik mora da sprovede projekat agilnom metodologijom.

Šta podrazumeva agilna metodologija u procesu digitalne transformacije?

Za razliku od tradicionalnog modela rada, gde se mesecima čeka na neki finalni proizvod, sa agilnom metodologijom mi već u prvoj fazi imamo rešenje koje radi. Zatim ga u narednim fazama nadograđujemo i to u saradnji sa svim stejkholderima. To znači da korisnici dobijaju funkcionalnu aplikaciju u kratkom vremenskom roku nakon čega se radi unapređenje osnovnih funkcionalnosti i dodavanje novih u postojeću aplikaciju. Zato i klijenti preferiraju ovaj pristup.

Rešenje koje ste vi kreirali za Generali Srbija je GIA. Možete li nam reći više o tome?

GIA je Generalijev interaktivni asistent. To je platforma koja agentima prodaje obezbeđuje centralizovano upravljanje portfeljem, sa svim potrebnim klijentskim podacima. GIA je ujedno integrisana i sa internim aplikacijama tako da štedi vreme i klijentima i zaposlenima.  Generali tim iz Srbije bio je veoma zadovoljan implementacijom, te su našu kompaniju preporučili i ostalim članicama Generali Grupe. Na osnovu te preporuke, mi smo potpisali ugovor za implementaciju Salesforce rešenja i sa kompanijom Generali Insurance AD Bulgaria i u toku je potpisivanje ugovora sa Generali Osiguranje Montenegro AD.

Zahvaljujući implementiranim rešenjima, svi korisnički podaci sada su sistematizovani i nalaze se na jednom mestu, tako da kompanija Generali Srbija ostvaruje personalizovani pristup ka svojim klijentima. Povećalo se zadovoljstvo klijenata, ali i samih zaposlenih. Procesi su brži i jednostavniji, korisnici lakše dolaze do relevantnih informacija. Ostvarena je veća ušteda vremena zaposlenih i samim tim se interni resursi efikasnije koriste što smanjuje troškove poslovanja.

Kameleon Solutions ima iza sebe više od 45 projekata. Koje industrije su najspremnije na promene?

Jedna od najvećih prednosti Salesforce rešenja je što je on potpuno prilagodljiv svim vrstama biznisa u svim industrijama. U pitanju je modularno rešenje koji se u potpunosti prilagođava zahtevima kompanije i vi dobijate ono što je baš vama potrebno. Dodatno, naš razvojni tim kreira i nova rešenja i aplikacije ukoliko imate specifične zahteve za koje ne postoji već gotovo rešenje. Za svakog klijenta krojimo rešenje po meri. Sarađivali smo sa klijentima iz raznih industrija: bankarstvo i fintech, osiguranje, kladionice, trgovina i online prodaje, i mnoge druge.

Zbog čega je važno da kompanije imaju CRM i bazu podataka kupaca?

Važno je zbog izgradnje odnosa sa kupcima. To je ono što će u budućnosti praviti razliku između uspešne i neuspešne kompanije. Kupci danas očekuju da ih razumete, da imate odgovore na njihova pitanja i da ponudite rešenje za njihov problem. Ne možete graditi dugoročan i uspešan odnos sa kupcem ako ne znate ništa o njemu, ako je on za vas anonimus. Svaka tačka dodira, bilo da se ona obavlja preko interneta, telefona ili uživo, formira jedinstveno iskustvo kupca u kome on procenjuje da li će nastaviti da kupuje kod vas.

Kameleon Solutions je Salesforce partner za jadranski region i Podsaharsku Afriku. Šta je to što vas je opredelilo za Salesforce, a ne neko drugo CRM rešenje?

Salesforce je već devet godina zaredom proglašen za CRM platformu broj 1 u svetu. Primetili smo da on i dalje ima reputaciju „softvera za prodavce“ iako je on to bio samo u početku. Salesforce je danas najkompletniji i najobuhvatniji softver za celokupno unapređenje poslovanja, jer pokriva sve sfere biznisa (prodaja, korisnička podrška, analiza poslovanja, marketing automatizacija, kolaboracija zaposlenih…). Dve velike Salesforce akvizicije su Tableau 2019. godine i Slack 2021. godine.

Postigli ste mnogo uspeha za pet godina poslovanja. Kakvi su dalji planovi za razvoj Kameleon Solutions?

Nakon jadranskog regiona, Afrike i Bliskog istoka, vreme je da se proširimo i na Evropu. Plan je da do leta 2023. otvorimo četvrtu kancelariju i to u Evropskoj uniji. Imamo iza sebe ogroman portfolio uspešno realizovanih projekata u vrhunskim kompanijama, tako da smo spremni za sledeći korak i dalji rast i razvoj.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde