Stanford profesor: Sve je više kretena koji se ponašaju gore nego ikad

Foto: envatoelemnts / NomadSoul1

Ključne tačke
  • Stanford profesor Bob Saton desetak godina unazad postavlja tezu da je sve više kretena na svetu koji se ponašaju gore i neprimerenije nego ikad.
  • Na prvom mestu krivi državnike i ‘ton komunikacije na nacionalnom nivou’.
  • Finansijska nejednakost i nove tehnologije takođe su ključni faktori povećanja broja kretena.

Stanford profesor Bob Saton desetak godina unazad postavlja tezu da je sve više kretena na svetu koji se ponašaju i govore gore i neprimerenije nego ikad. Kao profesor biznisa i istraživač, ovde pre svega misli na poslovni svet i ’elitu’ koja je, što se manira tiče, lepog ponašanja i pristojnog rečnika, bezobrazna, bezobzirna i nepristojna.

Ako mislite da je profesor Saton u pravu i da je u toku ’eksplozija međuljudske monstruoznosti’, kako je napisao, zanimaće vas njegova razrada teme kao i knjige koje je posvetio. Među kolegama i poslovnim ljudima, Bob Saton je poznat i kao tvorac izdvojene niše u svetskoj industriji tako što je postao ’stručnjak za kretene i s…nje’. U originalu, njegova prva knjiga nazvana je The No Asshole Rule koju je ispratila novija The Asshole Survival Guide.

Da sprečite gadost

U intervjuu za New York Magazine Saton je doslovce rekao da su nepoštovanje, ponižavanje i podlo ponašanje prisutniji nego ikad i da je stvar sve gora. Kako je sam rekao, ovo je izuzetno loša vest za čovečanstvo. Svakodnevna je pojava da danas političari jedni druge nazivaju pogrdnim imenima, a publiku ostave bez nade, energije, demoralisano i bezvredno. Kako je to Saton rekao u istom intervjuu, „danas svako svakoga vređa, svako svakog naziva kretenom i ova pojava je zarazna jer, nažalost, loše ponašanje se daleko lakše širi i ponavlja od pristojnog i dostojanstvenog“. Ovu pojavu povećanja broja neprimerenih poteza i reči Saton poredi i sa sezonskim gripom u želji da objasni koliko se bezobrazluk brzo i lako širi.

Ovakva situacija se preslikava i na poslovni svet.

Da bi pomogao da se spreče ovakve gadosti, ’da vam ne bi ušle pod kožu’, kako je to rekao, Saton često izlazi u javnost i govori o ovom gorućem problemu savremene komunikacije. Kao i u svojim knjigama, i u intervjuima nudi predloge kako da svako zaštiti sebe od ovakvih gadosti i da se izbori da sam ne upadne u zamku.

Jedno od važnijih pitanja na koje daje odgovor je i zašto je sada odjednom toliko kretena?

Otkud toliko kretena?

Na prvom mestu Saton kao krivce vidi državnike koji su glavni uzroci ovolike epidemije nepristojnosti. Ključ je u svim državnim vrhovima i njegova definicija kretena (a..hole) kao osobe koja druge ostavlja sa osećajem da su ’poniženi, bez energije i poštovanja’ važi za sve čelne ljude. I ova ’državnička’ gadost je baš kao i svaka druga izuzetno zarazna.

Politički akteri najčešće jedni druge nazivaju kretenima, idiotima, budalama, njihovi odnosi su puni uvreda i ništa ne rade po pitanju da poprave ’ton kominikacije na nacionalnom nivou’.

Još razloga za više kretena

Finansijska nejednakost danas je sve prisutnija. Tu Saton vidi drugi razlog zbog koga je sve više sklonosti ka ponašanju i govoru koje se svodi na kretensko i nepristojno.

Istraživanja kažu da kada se čovek nađe u situacijama gde postoji veliki jaz između njega i drugih ljudi, kada je jasna velika neravnoteža u bogatstvu ili moći, raste osećaj zavisti, a sve je manje nadmenosti i omalovažavanja“, rekao je Saton.

Tehnologija je treći krivac. Ne treba vam psihološki ekspert da razumete kako anonimnost u online komunikaciji ljude pretvara u opasne trolove koji po definiciji ometaju pristojnu komunikaciju, namerno uznemiravaju i vređaju izazivajući druge da komentarišu i nastave lanac ’kretenskih izjava’. Ako mislite da je ovo samo pretpostavka, Saton iznosi podatke sprovedenih istraživanja:

Tehnologija je problem povećanja broja kretena učinila još većim. Kada nema kontakta očima, kada ne komuniciraju uživo, velika je verovatnoća da će ljudi biti zli“, izneo je Saton. Tehnologija je učinila i da se živi brže, odgovara brže i to u svako doba dana. Očekivanja su i da će drugi brže reagovati i komentarisati na društvenim mrežama ili na sajtovima. Žurba kao i nedostatak sna postali su glavni faktori povećanja broja kretena koji se ponašaju gore nego ikada, zaključio je profesor Bob Saton.   

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde