Trendovi u industriji hrane za kućne ljubimce

Foto: Envato Elements / halfpoint

Analiza tržišta hrane za kućne ljubimce, sasvim opravdano, uglavnom podrazumeva hranu za pse i mačke. Popularnost pasa i mačaka je toliko dominantna da se zanemaruju ribice, ptice, mali sisari i egzotične životinje, čiji udeo raste, ali ni slučajno toliko da bi se probili na jednu od prve dve pozicije.

Hrana za kućne ljubimce  pojavila se u komercijalnoj ponudi davno, krajem 19. veka. Najvažnije karakteristike prvih pakovanja, koja su se prodavala u Sjedinjenim Američkin Državama i Evropi, bile su dug rok trajanja i praktičnost. Nutritivna vrednost nije detaljno razmatrana. Od tada do danas uslovi su se promenili, a hrana za pse i mačke postala je dnevna stavka u potrošačkim korpama i budžetima miliona porodica. Proizvodnja, distribucija i marketing poslednjih decenija toliko su razvijeni, da je sektor veoma poželjan za investiranje i istraživanje. U 2022. godini vrednost globalnog tržišta hrane za kućne ljubimce iznosila je 99,10 milijardi dolara, sa očekivanom godišnjom stopom rasta od 4,3%.

Prosečna kvalitetna porcija hrane za ljubimce

Preferencije kupaca, vlasnika pasa i mačaka, menjale su se vremenom. Sve veći značaj dobijali su zdravlje, dugovečnost i dobrobit životinja, pa su timovi stručnjaka, veterinara i proizvođača zajednički radili na usaglašavanjima, poboljšanjima i poštovanju standarda.

Sastav hrane za kućne ljubimce zavisi od godina starosti i nivoa aktivnosti, ali, generalno, prati odnos od oko 40% proteina, 50% ugljenih hidrata i 10% masti u suvoj materiji, za odraslu životinju. Izvori proteina su meso, živinsko meso, riba i drugi proteinski dodaci, ugljeni hidrati se obezbeđuju iz pirinča, kukuruza, pšenice, ječma i ovsa, a masti od biljnih i ribljih ulja i pilećih masnoća. Hrani se dodaju vitamini, minerali i aminokiseline, probiotici, antioksidanti. Sve to se, zatim, ekstrudira, peče ili konzervira, i čini se da hrana ne može biti kompletnija. Pa ipak tržište raste, širi se i obogaćuje. Nove formulacije i postupci polako postaju trendovi.

Trendovi i ograničenja

Napreci u tehnologiji hrane za kućne ljubimce doprinose poboljšanjima u ukusu, teksturi, roku trajanja, biološkoj vrednosti i specifičnim nutritivnim zahtevima. Inovacije poput sušenja smrzavanjem, visokih sadržaja mesa i prilagođenih formulacija potrebama rase, starosti i zdravstvenih zahteva, trenutno su aktuelni.

Prisutna je povećana tražnja za premijum proizvodima. Vlasnici kućnih ljubimaca su sve spremniji da plate više za visokokvalitetne sastojke sa nutritivnim prednostima kao što su liofilizovano meso, cele namirnice, organski proizvodi i superhrana.

Personalizovana hrana podrazumeva formulacije prilagođene određenim rasama, uzrastima, veličinama i zdravlju, na primer gotove dijete na recept, ili veterinarske formule za specifična stanja.

Na tržištu se pojavljuje i hrana sa aternativnim proteinima – dodaju joj se neobični proteini kao što su proteini iz mesa bizona, patke, zeca, jelena… čak i aligatora.

Raste interesovanje za formulacije bez žitarica, sa fokusom na mesu, voću i povrću.

Sirova hrana nosi izvesne bezbednosne rizike, ali potražnja za njom u obliku minimalno prerađenih ili sveže smrznutih namirnica raste.

Na tržištu se nalaze i formule popularnih robnih marki sa ograničenim prisustvom alergena. Etikete „ne sadrži pileće meso“, „bez mleka i mlečnih proizvoda“ ili „bez govedine“ obaveštavaju o specijalnim varijantama hrane.

Sve je više hrane sa dodacima probiotika, antioksidanata, glukozamina, omega masnih kiselina i drugih jedinjenja, koja imaju posebne zdravstvene benefite.

Proizvođači u zemljama u kojima je to obaveza, ali i promotivna prednost, vode računa o uticaju pakovanja na okolinu. Ambalaža koja se može reciklirati je trend u industriji hrane za kućne ljubimce.    

Rast tržišta hrane za kućne ljubimce može biti usporen u budućnosti pod uticajem nekoliko faktora.

Psi i mačke hranjeni specijalno pripremljenim ukusnim obrocima imaju tendenciju da pojedu više i postanu gojazni, a gojaznost je i kod životinja zdravstveni rizik. Zato vlasnici sve razmišljaju o alternativama.

Kao najprihvatljivija alternativa, slična onoj kod ljudi, pominje se priprema hrane kod kuće. Kad god imaju vremena zabrinuti vlasnici će sami skuvati obrok od sastojaka iz lokalne mesare i bakalnice.

Drugi uzrok je štednja. Ekskluzivna hrana za pse i mačke mnogim porodicama nije dostupna svakodnevno. Kad izračunaju troškove sigurno će pronaći neko kombinovano rešenje. Sa ekonomske strane, neophodno je pomenuti i zasićenost tržišta. Ono već obiluje ponudom i približava se vrhuncu.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde