Bajden potpisao: Zabrana ili prodaja TikTok-a u SAD za 9 meseci

Foto: ByteDance

Američki Senat je upravo finalizirao zakon koji bi mogao dovesti do zabrane TikTok-a širom zemlje ili prodaje njegovih operacija.

Zakon je u toku dana došao i do predsednika Džoa Bajdena koji ga je potpisao. TikTok je sada primoran da pronađe novog vlasnika u roku od oko devet meseci ili će mu biti potpuno zabranjen pristup Sjedinjenim Državama.

TikTok je obećao da će tužiti američku vladu ako Bajden potpiše zakon. U dopisu u subotu, visoki izvršni direktor TikToka napisao je zaposlenima da bi ovo bio „početak, a ne kraj“ dugog procesa osporavanja onoga što kompanija naziva neustavnim zakonodavstvom koje cenzuriše prava Amerikanaca na govor i koje bi štetilo malim preduzećima koja zavisi od aplikacije.

U martu, izvršni direktor TikTok-a Šou Ču obećao je da će nastaviti borbu, „uključujući (tako što će) ostvarivati naša zakonska prava“.

TikTok potrošio 7 miliona za lobiranje

U međuvremenu, američki mediji pišu da su TikTok i njegova matična kompanija ByteDance sa sedištem ove godine potrošili preko 7 miliona dolara za lobiranje da se odluka o zabrani ne donose.  

Samo je ByteDance potrošio rekordnih 2,68 miliona dolara na interne TikTok lobiste za ciljanje Kongresa i saveznih činovnika tokom prva tri meseca godine, prema novim izveštajima o lobiranju. TikTok je ove godine potrošio više od 4,5 miliona dolara na televizijsku i digitalnu oglasnu kampanju protiv zakona koji bi mogao zabraniti aplikaciju, prema podacima AdImpacta.

Već smo pisali da ako se odluka o zabrani ili prodaji donose, već postoje potencijalni kupci. Jedan od njih je bivši američki ministar finansija Stiven Mnučin koji stvara grupu investitora za kupovinu TikToka od kompanije ByteDance. Među zainteresovanim je bivši izvršni direktor Activision Blizzard-a Bobi Kotik koji je prema navodima medija, već ‘pičovao’ ovaj potencijalni posao partnerima.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde