Vreme je da upoznate TikTok direktora – put iz džungle do vrha biznisa

Foto: Bonitet.com/Midjourney

Ključne tačke
  • Poslovna elita i te kako zna ko je Singapurac Šou Ži Ču, izvršni direktor TikTok-a, ali medijima je privukao pažnju tek pre nešto više od godinu dana.
  • Popularnost je Ču stekao nastupom pred visokodržavnim organima Amerike zahvaljujući američkom strahu zbog navodih veza TikTok platforme i Pekinga kao i privatnosti podataka o američkim građanima.
  • Malo se zna o načinu kako radi i vodi timove, pa čak koliko je zaista moćan u kompaniji, ali zna se da je prošao čvrstu vojnu obuku i odlične obrazovne sisteme.

Poslovna elita i te kako zna ko je Singapurac Šou Ži Ču (41). Medijima i široj publici nije bio zanimljiv sve do polovine prošle godine kada je ispred TikTok-a odgovarao na pitanja Odbora za energetiku i trgovinu Predstavničkog doma SAD-a. Nekoliko sati je ispitivan i suočio se sa zakonodavcima sa namerom da smiri brige koje more Ameriku da kineski TikTok sakuplja i koristi podatke o Amerikancima. Prit tom, treba napomenuti, da TikTok društvenu mrežu koristi oko 150 miliona Amerikanaca (od ukupno 340 miliona po zvaničnim podacima).

Krajnja namera je da se TikTok zabrani na američkom tlu, o čemu će se tek odlučivati. Nacrt zakona o firmama koje su pod kontrolom ’neameričkih’ kompanija je predat i ako bude usvojen, od Bytdance-a, vlasnika TikTok platforme, će se zahtevati da proda platformu u roku od šest meseci ili će biti zabranjena u ponudi američkih aplikacija.  

Otuda su sada svi reflektori popaljeni i usmereni na misterioznog, a ali i intrigantnog izvršnog direktora Šou Ži Čua.

Kojim je putevima krenuo Šou Ži Ču?

Popularnost koju je Ču stekao nastupom pred visokodržavnim organima Amerike zahvaljujući američkom strahu zbog navodih veza TikTok platforme i Pekinga kao i privatnosti podataka o američkim građanima, bila je neminovna. Iz nekoliko intervjua na koje je Ču pristao nakon što je postao medijski zanimljiv, i dalje se prilično malo zna o ovom izuzetnom ekonomisti iz Singapura. Malo se zna o načinu kako radi i vodi timove, pa čak koliko je zaista moćan u kompaniji.

Osnivač ByteDance-a, Šang Jiming, drži uzde u kompaniji, moglo bi se zaključiti iz medijskih tekstova, ali i izjava saradnika dvojice šefova. Ali, nova američka kriza koja se tiče opstanka TikTok-a u Americi sada javno ističe direktora Čua u prvi plan. Veze TikTok-a sa kineskom vladom su pod velikom lupom. Tako je u pravi plan iskočilo i Čuovo poreklo:

Singapurac sam sa sedištem u Singapuru“, više puta je naglasio Šou Ži Ču.

Rođen je i odrastao u Singapuru. Učio je u elitnoj školi sa jakim kineskim nasleđem. Otac se bavi građevinom, a majka je bila knjigovođa. Tečno govori engleski i mandarinski. Dok je služio vojni rok, bio je oficir u Singapurskim oružanim snagama, što je prestižna pozicija. Za singapurske medije je pominjao i dragoceno iskustvo od dve i po godine vojne obuke u džunglama Bornea.

TikTok direktor iz džungle u biznis

Nakon Singapura i završenog koledža, Šou Ži Ču se odlučio za London gde je stekao diplomu iz ekonomije na Univerzitetu koledž London. Sledeća stanica je bila Harvard i poslovna škola gde je završio MBA program. Za karijeru je verovatno bilo ključno što je pristao da stažira za Facebook dok je još bio startap.

Ču je proveo pet godina u investicionoj firmi DST, gde je predvodio tim koji je postao rani investitor u ByteDance 2013. Takođe je radio kao investicioni bankar u Goldman Sachs-u dve godine.

Zatim je odigrao veoma važnu ulogu za kineskog giganta Xiaomi, gde je bio glavni finansijski direktor i predsednik međunarodnog poslovanja. Bio je na čelu celog procesa prelaska u javnu kompaniju 2018. godine.

Prešao je u ByteDance u martu 2021. i tako je postao prva osoba koja obavlja funkciju glavnog finansijskog direktora.

Samo dva meseca kasnije, preuzeo je ulogu izvršnog direktora TikTok-a, nakon iznenadne ostavke svog prethodnika Kevina Majera usled pokušaja Trampove administracije da prisili na prodaju američkih sredstava TikTok-a. Tada ga je u timu sačekalo samo 30 saradnika.

Izazovi koje dobro nosi

Šou Ži Ču se sada suočava sa jednim od najvećih izazova u svojoj karijeri gde na delu pokazuje sve svoje pregovaračke, ekonomske i liderske veštine, kako pišu mediji. Sada je već jasno da je šarm gopodina Čua neodoljiv za sve strane u ovoj kriznoj situaciji za TikTok i kineske odnose sa Amerikom. Poslednjih nekoliko meseci svi mediji i sagovornici ističu Čuove nastupe koji su izuzetno taktični i pored neodoljivog šarma.

Postavio je svoj TikTok nalog @shou.time u februaru prošle godine kako bi sa drugima podelio svoju svakodnevicu, što je zamalo pa godinu dana nakon što je preuzeo upravljanje platformom. Gotovo 18 hiljada pratilaca gospodina Čua su od tada mogli da ga vide kako prisustvuje Super Bowl-u i NBA utakmicama, sreće poznate ličnosti poput Bila Mareja i pokušava da igra s pevačicom Ciara. U ovom trenutku nalog Šou Ži Čua prati blizu četiri miliona profila.

Počeo je da preko TikTok-a otkriva i detalje iz privatnog života. U intervjuima je pričao da je zaljubljenik u golf, da obožava Kevina Harta. Čak je bio sagovornik i Vogue redakcije gde je otkrio da ima troje dece i da je oženjen Vivian Kao, izvršnom direktorkom investicione firme. Upoznali su se na Harvard-u. Priznao je da svojoj deci ne dozvoljava da koriste TikTok jer su previše mladi.

Majstorija TikTok direktora

Poslednjih dana Šou Ži Ču obilazi je velike američke medijske kuće ponavljajući da TikTok ne predstavlja pretnju američkim interesima. CBS je preneo reči izvršnog direktora TikTok-a:

„Danas se američki podaci TikTok-a podrazumevano čuvaju na serverima Oracle-a“, rekao je. „Samo provereno osoblje koje radi u novoj kompaniji, nazvanoj TikTok U.S. Data Security, može kontrolisati pristup ovim podacima.“

Rekao je i da TikTok planira da američke korisničke podatke pošalje nezavisnom američkom odboru na pregled i dodao:

Ono što je ključno jeste sledeće: američki podaci čuvaju se na američkom tlu, od strane američke kompanije, pod nadzorom američkog osoblja.“

Takođe je direktno pozvao korisnike aplikacije u SAD-u za pomoć. U videu objavljenom na zvaničnom nalogu TikToka, zamolio ih je da mu otkriju šta bi oni želeli da kažu zakonodavcima.

U snimku koji je prikupio više od pola miliona lajkova, Ču je rekao:

Ovo dolazi u presudnom trenutku za nas. Ovo bi moglo da oduzme TikTok 150 miliona vas koji ga koristite.“

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde