CEO Standard Chartered: Kriza je iza nas, ali ne i osnovni problemi

Foto: Standard Chartered

Izvršni direktor banke Standard Chartered Bil Vinters upozorio je da bi se bankarski sektor mogao suočiti sa novim problemima, iako su se neposredni rizici od prošlomesečnih previranja na tržištu smanjili.

„Mislim da možemo da ostavimo krizu iza nas. Ali mislim da sam problem sa kojim smo se suočili ne možemo da ostavimo iza nas“, rekao je Vinters za CNBC.

Vinters je upozorio da se desila „dramatična promena u makroekonomskom okruženju“. Brzo povećanje kamatnih stopa sa ciljem da se ukroti rastuća inflacija – naglasila je postojeće probleme kod nekih zajmodavaca, koji bi tek mogli da se odigraju, kaže.

„To je razotkrilo neke osnovne nedostatke u poslovnim modelima, ili pogoršalo nedostatke za koje smo znali da postoje, ali možda nismo shvatili koliko su ozbiljni“, rekao je on.

„Te mane su još uvek tu“, dodao je Vinters, koji je izvršni direktor banke od 2015.godine.

Standard Chartered, koji većinu svog profita ostvaruje u Aziji i privredama u razvoju, trebalo bi da objavi zaradu u sredu. U prošlom kvartalu, banka je prijavila porast godišnjeg profita pre oporezivanja od 28%, pošto su globalna povećanja kamatnih stopa povećala prihode od kredita.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde