Dreamforce 2023: Najnoviji trendovi u bankarstvu

Foto: Envato Elements / YuriArcursPeopleimages

Dreamforce je godišnja konferencija koju organizuje kompanija Salesforce, vodeći svetski provajder softverskih rešenja za upravljanje odnosima sa klijentima (CRM). Svake godine u San Francisku okupi se hiljade poslovnih lidera, stručnjaka, inženjera i korisnika kako bi razmenili iskustva, saznali najnovije informacije o Salesforce proizvodima, prisustvovali radionicama, panelima i predavanjima o tehnologiji, CRM-u i inovacijama. Salesforce je ujedno i CRM #1 u svetu već devet godina zaredom, te redovno postavlja nove standarde kada je u pitanju unapređenje poslovanja.

Kompanija Kameleon Solutions je prvi i najviše nagrađeni Salesforce partner u ovom delu Evrope. Njen suosnivač i CEO, Igor Jovanovski, posetio je Dreamforce 2023 i iz San Franciska nam doneo najnovije tehnološke trendove koji se mogu primeniti u finansijskom sektoru.

Veštačka inteligencija je budućnost: Unapređena AI platforma Einstein

Glavna tema ovogodišnje konferencije bila je primena veštačke inteligencije u poslovanju. Podaci pokazuju da kompanije imaju velika očekivanja od veštačke inteligencije i promena koje ona donosi, ali uz izvesnu dozu skepticizma. Tako na primer 75% kompanija planira da usvoji AI tehnologije do 2027. godine (izvor: World Economic Forum, Future of Jobs Report, 2023), dok 92% kompanija beleži povrat investicija u AI (izvor: NewVantage Partners, Data and AI Leadership Executive Survey, 2022). Takođe, 90% kompanija veruje da će AI imati bitnu ulogu u njihovoj organizaciji u budućnosti (izvor: Salesforce State of IT Report 2023, 3rd Edition). Sa druge strane, postoji i izvesna sumnja, pa tako 59% korisnika ne veruje da je AI bezbedan i siguran (izvor: 2023 MITRE-Harris Report).

U skladu sa temom, velika novina koju je Salesforce najavio je unapređena Einstein 1 platforma. Ona će bankama,  osiguravajućim kućama i fintech biznisima omogućiti povećanje produktivnosti i kreiranje boljeg korisničkog iskustva za svoje krajnje korisnike, kroz kombinaciju podataka, veštačke inteligencije i CRM sistema.

Kako to funkcioniše? Prvi korak je da imate sve korisničke podatke na jednom mestu. Tome služe CRM i alati kao što je Data Cloud, koji vam omogućavaju da automatski kreirate profile za svakog pojedinačnog korisnika. Jednom kada imate integrisane podatke o svim svojim korisnicima, sledeći korak su analize tih podataka i planiranje daljih aktivnosti, pre svega u prodaji i marketingu. To je momenat gde veštačka inteligencija pokazuje svoj pun potencijal, jer može da obrađuje podatke i predviđa naredne korake neuporedivo brže u odnosu na čoveka. Što više podataka sistem ima, AI alati će brže i preciznije generisati izveštaje, analize i naredne akcije. Zahvaljujući ovoj integraciji podataka i veštačkoj inteligenciji, sve u okviru jedne iste – Salesforce – platforme, kompanije će moći da se oslone na veštačku inteligenciju kako bi sebi olakšali rutinske zadatke, smanjili troškove, povećali produktivnost i isporučili vrhunsko personalizovano korisničko iskustvo svojim korisnicima. Einstein 1 platforma donosi još jednu veliku novinu, a to je konverzacioni AI asistent – Einstein 1 Copilot.

AI asistent sa kojim je moguće razgovarati – u svakoj Salesforce aplikaciji

Kao što mu samo ime kaže, konverzacioni AI asistent je model veštačke inteligencije koji može da simulira ljudsku konverzaciju. Ovakav model predstavlja ogroman napredak u odnosu na prve chat botove koji su bili jednosmerni u obraćanju i podešeni tako da daju samo predefinisane odgovore. Novi Salesforce AI konverzacioni asistent, Einstein 1 Copilot, biće deo svake Salesforce aplikacije. Njegova primarna uloga biće da pomaže zaposlenima, olakša im rad i poveća njihovu efikasnost, tako što će im pružati odgovore na pitanja i nedoumice koje imaju. Dodatno, Copilot će proaktivno reagovati i nuditi zaposlenima savete i preporuke za dalje korake u radu sa klijentima, u odnosu na ono što trenutno rade. Na primer, ukoliko prodajni savetnik završi telefonski razgovor sa klijentom, Copilot će mu sugerisati da nakon razgovora pošalje imejl sa propratnim informacijama tom klijentu. Ako se pitate kako je ovo moguće, ključ je u učenju. AI Copilot će učiti da radi posao vaših zaposlenih kako bi im vremenom olakšao rad.

Dugoročno, AI Copilot će omogućiti kompanijama iz finansijskog sektora da izgrade potpuno nove aplikacije na bazi veštačke inteligencije. One će pomagati zaposlenima da brže realizuju prodaju, olakšaće rad korisničke podrške, moći će da automatski kreiraju web stranice sa personalizovanim sadržajem za svakog pojedinačnog korisnika na osnovu njegove istorije pretrage interneta, itd. To su samo neke od hiljade načina primene veštačke inteligencije u kompanijama koje svakodnevno rade sa velikim brojem klijenata.

Kako kaže Mark Beniof, izvršni direktor kompanije Salesforce – “Realnost je da će svaka kompanija proći kroz AI transformaciju kako bi povećala produktivnost i efikasnost i isporučila neverovatno korisničko iskustvo, kako za zaposlene unutar kompanije, tako i za krajnje kupce. Einstein Copilot olakšaće kreiranje novih AI asistenata koji će učiti način rada bilo kog posla, biznisa ili industrije. U današnjem svetu, svako može da bude Ajnštajn.“

Trust Layer: Novi Salesforce sistem za čuvanje poverljivih podataka

AI rešenja imaju veliku moć da unaprede i transformišu poslovanje, ali isto tako mogu predstavljati i opasnost za osetljive korisničke podatke. Zato, kada govorimo o podacima u regulisanim industrijama, kao što su bankarstvo, osiguranje ili zdravstvo, jedno pitanje se uvek posebno ističe – da li su osetljivi podaci bezbedni? Salesforce izuzetno vodi računa o sigurnosti podataka, a taj segment je sada dodatno unapređen predstavljanjem novog sistema za čuvanje podataka – Trust Layer. Salesforce Einstein 1 izgrađen je na moćnom Trust Layer sistemu koji besprekorno čuva poverljive podatke korisnika, a sistem je dizajniran tako da odgovori na sigurnosne zahteve čak i najvećih korporacija. Zahvaljujući Trust Layer-u, timovi će moći da iskoriste sve prednosti generativne veštačke inteligencije bez kompromitovanja podataka korisnika, dok u isto vreme koriste te podatke da unaprede njihovo korisničko iskustvo.

Sve tehnološke inovacije imaju jedan cilj: Kreiranje boljeg korisničkog iskustva

Sa kontinuiranim razvojem Salesforce Data Cloud platforme i najavljenim unapređenjima u Financial Service Cloud rešenjima, banke će biti u mogućnosti da isporuče personalizovano povezano iskustvo svakom pojedinačnom klijentu, kao i da bolje razumeju njegove potrebe.

Iako se veštačka inteligencija već neko vreme koristi u mnogim kompanijama iz finansijskog sektora, može se reći da smo sada zvanično ušli u novu AI eru, sa naprednijim mogućnostima i širom primenom alata. Na Dreamforce konferenciji lideri velikih bankarskih sistema složili su se da veštačka inteligencija predstavlja veliki izazov, ali i ogromnu priliku za inovaciju i podizanje korisničkog iskustva na novi nivo.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde