Džek Ma se posle godinu dana vratio u Kinu

Foto: Youtube screenshot

Džek Ma, suosnivač kompanije Alibaba, vratio se u Kinu nakon što je godinu dana proveo u inostranstvu, piše Wall Street Journal.

‘Odsustvo’ Džeka Ma bila su predmet intenzivnog ispitivanja jer kinesko rukovodstvo nastoji da povrati poverenje preduzetnika. To dolazi nakon godina regulatornih ograničenja i mera pandemije Covid-19 koje su pogodile privatna preduzeća u zemlji. Boravak osnivača Alibabe u inostranstvu neki su u poslovnom svetu protumačili kao dokaz da neizvesnost i dalje zamagljuje tehnološki sektor.

Ma, koji je većinu protekle godine proveo u Japanu, vratio se u Kinu i proslavio lunarnu Novu godinu u Hong Kongu. Nedavno je putovao u Singapur i Australiju.

Džek Ma fondacija i Alibaba nisu potvrdili informaciju, ali o povratku Ma u Kinu ranije je izvestio South China Morning Post, koji je u vlasništvu Alibabe. O njegovom prisustvu u Kini govori i informacija koju prenose mediji, a to je WeChat post Hanžou gde je razgovarao sa učiteljima i učenicima.

Ma je ‘u azilu’ od novembra 2020, kada je Ant Group Co. (u čijem je vlasništvu Alibaba) opozvao inicijalne javne ponude u Hong Kongu i Šangaju. Ovaj IPO je bio na putu da prikupe više od 34 milijarde dolara. Otkazivanje je usledilo nakon što je govor Džeka Ma na finansijskom forumu izazvao gnev regulatora. Regulatori su potom pokrenuli istragu protiv Alibabe zbog navodnog antikonkurentnog ponašanja na njenoj platformi za e-trgovinu. Kasnije su kompaniju izrekli rekordnom kaznu od 2,8 milijardi dolara.

Ubrzo je usledila sveobuhvatna regulatorna obustava drugih privatnih preduzeća, a Peking je pooštrio kontrolu svega, od video igara i obrazovanja do nekretnina.

U januaru je Ma odustao od kontrole nad Ant Group nakon što su akcionari finansijsko-tehnološkog giganta pristali da restrukturiraju svoje poslovanje.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde