Iz iskustva najmoćnije žene medija i zabave: Kako biti šef?

Još od 1988. niko je nije skinuo sa trona Vogue magazina, bije je glas da nije slatka ni umiljata niti ima razumevanje za ljudske slabosti i propuste. Kako biti šef iz ugla Ane Vintur?

PRATITE NAS

Poslednji članci iz ove rubrike

Ana Vintur je zamalo pa civilizacijski simbol za modnu urednicu. U njenom poslovnom okruženju to verovatno i jeste.

Da li zbog paž frizure koja je postala njen zaštitni znak i tamnih naočara iza kojih se krije pogled beskompromisnog lidera u modnoj industriji, pomenuta gospođa je ušla u savremene modne ikone i nema joj premca.

Ana Vintur je novinarka i potiče iz porodice novinara. U svoj osnovni poziv uspela je da uplete i dizajn i fotografiju, modu i umetnost i pokazala se kao izuzetna poslovna žena, ambiciozna kako se to samo može u savremeno doba i lider koga je teško pratiti.

Još od 1988. niko je nije skinuo sa trona Vogue magazina, bije je glas da nije slatka ni umiljata niti ima razumevanje za ljudske slabosti i propuste (poznata je i kao inspiracija za film Đavo nosi Pradu).

Ipak, posle toliko godina iskustva i izuzetnih poslovnih rezultata, često joj se obraćali novinari, izdavači, dizajneri, fotografi i sve vrste kreativaca za savet:

  • Kako uspeti danas?
  • Kako opstati toliko dugo?
  • Šta znači biti lider?

Pre godinu dana pristala je da učestvuje u MasterClass projektu koji okuplja veliki broj veoma uspešnih ljudi iz različitih branši – od politike i medija do umetnosti i nauke. Odabrala je da govori o liderstvu i kreativnosti i svoje učešće je nazvala Kako biti šef?

Izdvajamo nekoliko izuzetno vrednih saveta iskusne Ane Vintur koji će vam sigurno pomoći da razumete definiciju poslovnog uspeha danas. Pomoći će vam i da razumete kako to sa pozicije lidera izvodi jedna žena koju potpisuju kao najmoćniju u svetu medija i zabave.

Vintur: Uvek vam treba neko ko će vas gurati napred, nikako neko ko će vas vući unazad.

Vintur: Nikada nisam verovala u mikromenadžment. Veoma je važno da osposobite svakog člana vašeg tima i da mu date punomoć jer vi ste ništa, apsolutno ništa bez dobrog tima. Izuzetno je važno da se okružite ljudima u čije mišljenje verujete i koji se ne plaše da suprotstave svoje mišljenje vašem. I morate da slušate.

Vintur: Uvek dođe trenutak kada morate da kršite pravila. Kada smo odlučili da će na naslovnim stranama Vogue-a biti glumci i muzičari, a ne samo modeli, napravili smo veliki iskorak i prekršili veliko pravilo. Ipak, mislim da to nismo uradili i da nismo prepoznali da je vreme za veliku promenu, recimo kada su na naslovnoj osvanuli KeniVest i Kim Kardašijan, napravili bismo ogromnu grešku. Vogue je uvek bio Odri Hepbern ili Grejs Keli i niko nije očekivao Madonu na naslovnoj. Ali, bila je. Tako smo odlučili.

Vintur: Vi vodite, vi ne sledite i to uvek morate imati na umu.

Vintur: Pokreće vas vaše srce, vaš talenat, instinkt. I ako počnete da sumnjate u sebe, da se pitate, gledate šta rade oni levo i desno, misli vam neće biti jasne. Informacije koje vam trebaju na kraju dođu iz vas samih, iz onog dela koji koji vas čini takvim kakvi ste.

Vintur: Odlučite i stanite iza svojih odluka i toga što jeste i to bez izvinjenja.

Vintur: Kad je posao u pitanju, uvek savetujem mojim ljudima da se isključe, da odu na odmor, da posvete vreme sebi i onom što vole bilo to kuvanje ili sviranje klavira. Važno da je sa bave nečim što nema veze sa svakodnevnim poslom i što ih povezuje sa svojim unutrašnjim bićem.

Vintur: Kada birate ljude sa kojima ćete raditi, obratite pažnju da ima onih koje ne možete staviti u kutiju jer neće procvetati. Njima morate da dozvolite da šire krila, da slede svoju strast i svoje srce jer će samo tada doneti pravu magiju u sve ono što radite. Ako želite kreativnost u pravom smislu reči, morate da prepoznate takav talenat.

Preporučujemo