Koliko košta rad Joko Ono?

Foto: Bonitet.com/Midjourney

Ključne tačke
  • Joko Ono je na umetničkoj sceni već 70 godina i tim povodom nedavno je otvorena izložba u londonskoj Tejt galeriji.
  • Poznata i kao The Betales Lenonova mlada, Joko Ono je miljenica i publike i kritike i to je zaslužila svojim radom.
  • Iako u dubokoj starosti, Joko Ono zarađuje kao govornik, umetnik, aktivistkinja, učešćem na događajima i to naplaćuje.

Joko Ono izlaže u Londonu u galeriji Tejt što je za sve koji prate i cene umetnosti velika vest. Ono ima 91 godinu i ova izložba je posebna prilika da na neki način ponudi pregled svog rada koji broji 70 godina. Velika izložba velike umetnice, aktivistkinje, najpoznatije Japanke van granica Japana, nežnija polovina najpoznatijeg Lenon para umetnika biće otvorena do septembra.

Izložba prati rad Joko Ono i istražuje neka od njenih najpoznatijih i moćnih dela i performansa. Uključen je i Cut Piece (1964) gde su posetioci bili pozvani da joj seku odeću kao i zabranjeni film (Film No.4 (Bottoms) 66-67) koji je autorkina peticija za mir. Ako budete u prilici da posetite izložbu Joko Ono, pružiće vam se prilika da aktivno učestvujete u njenim delima i da im doprinesete svojim željama. Tu je 200 radova uključujući uputstva, partiture, instalacije, filmove, muziku, fotografije.

Umetnička kritika piše da “ova izložba otkriva inovativan pristup jeziku, umetnosti i učešću i dalje je veoma značajna za saveremeni trenutak”.

Kriva je, nije kriva

Iako možda niste videli niti jedan rad Joko Ono, a mnogo ih je ponuđeno javnosti za sve ove godine njene karijere, znate za Lenonovog ‘satelita’ i mladu, Japanku koja je uz The Beatles postala poznata celom svetu.

Ipak, Joko Ono je umetnica, koja je bila plodna i aktivna u svetu umetnosti od 60-ih. Izlagala je svoj konceptualni rad u galeriji u Londonu 1966. godine kada je upoznala Džona Lenona. Izdala je svoj prvi solo album 1970. pod nazivom ‘Yoko Ono/Plastic Ono Band’.

Tvdokotni ljubitelji The Beatles muzike krive je za raspad planetarno popularnog benda.

Pre devet godina u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku izložen je pregled njenog rada. ‘Yoko Ono: One Woman Show, 1960-1971’. Bilo je tu oko 125 performansa, filmova, radova na papiru, instalacija i arhivskog materijala. Uoči izložbe, javnosti su otkriveni neki od pikantnijih detalja iz njenog života.

Joko Ono i poneka pikanterija

  • Bila je jedna od prvih žena primljenih na studije filozofije na uglednom fakultetu Gakushuin u Tokiju.
  • Njen drugi suprug, a bilo ih je trojica, filmski producent Toni Koks, otet je i sakriven s njihovom kćerkom Kjoko, pošto se pridružio hrišćanskoj sekti i prekinuo svaku komunikaciju s Ono. Ono nije vidjela svoju kćerku sve do Kjokine 31. godine.
  • Iako je poznata kao feministkinja, Joko Ono je i ekološka aktivistkinja. Sa sinom Šonom osnovala je grupu ‘Umetnici protiv frackinga’, ekološku inicijativu koju podržavaju zvezde poput Roberta De Nira, Lejdi Gage i Pola Makartnija.
  • Odbija da postane ‘stara’ i da kritika utiče na nju. Jednom je napisala otvoreno pismo svojim kritičarima pozivajući ih: „Molim vas da me ne sprečavate da budem ono što jesam. Uzmite moju energiju ili ćutite.’
  • Dok su Lenon i Ono imali bračnih problema, Joko je odabrala nekonvencionalni put. Spojila je Lennona i Mej Ping, u to vreme njihovu ličnu asistentkinju, i tako im olakšala vezu. Lenon se 18 meseci zabavljao sa Mej dok je bio odvojen od Joko. Bitls će ovaj period svog života nazvati ‘Izgubljeni vikend’.
  • Joko Ono je kreirala reklame za svoju neoficijelnu izložbu Muzeja moderne umetnosti 1971. Pustila je muve i pozvala posetioce da ih prate dok lete gradom. Reklame su prikazivale Ono kako drži slovo F, koje se slagalo s imenom muzeja, tako da se čitalo ‘Museum of Modern (F)art’. Niko nije mogao da kaže da nema smisao za humor.
  • Na svoj 82. rođendan, Ono je izdala dva vinila u saradnji sa pevačem Entonijem Hegartijem i kompozitorom Džonom Zornom.

Koliko košta Joko Ono?

Ako biste poslali upit agentima koji nastupaju ispred imena i dela Joko Ono, dobili biste odgovor da cena zavisi od vrste angažmana umetnice. Ona je i kompozitor i govornik, vizuelna umetnica i aktivistkinja. Ako biste da je pozovete da učestvuje u nekom od događaja, njen honorar je od 40 do 75 hiljada dolara. Ali, agenti se ograđuju i kažu da će visina honorara svakako zavisiti od popularnosti umetnice u datom trenutku i od fluktuacije cena na tržištu umetni. Takođe, ako biste da ugostite Joko Ono kao govornika, za to postoji poseban cenovnik.

Pa tako, pošto je cena varijabilna i zavisi od mnogo čeka na tržištu, svakako upozoravaju  morate biti finansijski spremni za gorepomenuti raspon honorara.

Ono što je do sada poznato javnosti je da je rad Joko Ono više puta bio na umetničkim aukcijama. Za pojedine radove je plaćeno 70 dolara, dok je za sada najviša postignita cena bila 69.470 dolara i to prošle godine na Adams Amsterdam aukciji za ’An Interview and other Memorabilia from the First ‘Bed-In’, Hilton, Amsterdam, 1969’. Ovo su rukom pisani odgovori Lenona i Joko Ono na pitanja obožavalaca i to na četiri strane papira u originalnoj koverti sa čuvenom fotografijom para u hotelskom krevetu. Istinski dragulj za poštovaoce istorije savremene umetnosti

A Marina ili Vejner?

Nije iznenađujuće zašto je teško prodati i kupiti radove konceptualnih umetnika. Ipak, radovi umetnika poput Jugoslovenke Marine Abramović ili Lorensa Vejnera (koji je preminuo pre tri godine) dostigli su visoke cene. Za neka dela Marine Abramović možete i sada da izdvojite preko 100 hiljada dolara. Najviša postignuta cena za njeno delo je 365 hiljada dolara pre devet godina u Christie aukcijskoj kući u Njujorku i to za njen The Complete Peformance, 12 radova.

Dela Amerikanca Lorensa Vejnera možete danas kupiti i za ovu kupovinu će vam trebati minimum hiljadu dolara, ali možete trgovati i za više od 100 hiljada. Očekivano, cena za mnoga njegova dela su na upit.

Činjenica da je Joko u dubokoj starosti. Čak je 10 godina starija od Abramović. Činjenica je i da je, voleli i ne, The Beatles ’mlada’ pa i destruktivni element, kako je prati glas sve ove godine, Joko Ono je miljenica i publike i kritike. Za kolekcionare je izazov i inspiracija svih 70 godina koliko stvara.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde