Mali gestovi i velika šteta: Šta to sagovornik ne prašta?

Možete da negodujete da vaša pojava ili nastup nisu primarni „za prodaju“ i da će vam sve biti oprošteno ako imate dobar proizvod u rukama.

Možete i da živite u uverenju da vas onaj drugi preko puta ne gleda i ne čita sitne signale koje mu vaše telo šalje već je fokusiran na predmet vašeg razgovora.

Sve možete i sve vam je dozvoljeno. Samo, u tom slučaju ne očekujte pozitivan ishod vašeg nastupa.

Sve se odavno zna

Mnogo se toga zna o govoru tela, o signalima koje svako telo šalje i koje drugi lako „čitaju“. Najbolji deo u govoru tela je upravo taj da je veliki deo gestova i poza nesvestan, pa je s toga i iskren, van kontrole. Od starih Grka i Rimljana, majstora govorništva i ubeđivanja, pa do Morisa i Piza, zna se, na primer, da prekrštanjem ruku pravite barijeru, ali ako pri tom raširite noge i otvorite ramena, nedvosmisleno demonstrirate autoritet.

A šta je sa onim sitnim signalima koji mogu da naprave veliku štetu u komunikaciji ma kako vam se sitni i beznačajni činili? Ima ih mnogo i neki su bez sumnje otrovni i obavezno ih izbacite iz repertoara.

Nos ne dirajte

Ne dirajte nos.

Ni pod kojim uslovima.

Ne samo da time šaljete signal da ste nesigurni, već će sagovornik takav potez protumičiti da verovatno lažete ili nešto skrivate. Metabolički se može opravdati kada vas zasvrbi nos u važnim trenucima u toku razgovora – skoči vam pritisak, pa se i u krvnim sudovima nosa pojača dotok krvi. Ipak, zaboravite na nos i šake držite dalje od lica.

Kosu ostavite na miru

Ne dodirujte kosu.

Ne popravljajte frizuru. Druga strana će to razumeti kao nesigurnost. Budite sigurni da vam je kosa u redu pre nego što započnete razgovor ili sastanak.

Grickanje usana

Grickanje usana, stiskanje, nervozno oblizivanje je znak da ste pod stresom. Da li zbog toga što ste uradili ili ćete uraditi, sagovorniku je nebitno. Čita vas kao nesigurne.

Šake na ustima

Pokrivanje usta šakama je jedan od nepopularnijih signala koje možete poslati. Ne samo da govori da imate dilemu i da vam fali samopouzdanja, već je moguće da nešto prećutkujete. Ovo je siguran način da pokupite loše ocene.

Češkanje poštapalica

Češkanje zaboravite. To je zapravo poštapalica kada ste nesigurni, a vaš sagovornik ili klijent bez većih problema zaključuje da ste pod stresom. Zašto? Neće ga mnogo zanimati.

Uši

Na sastancima nije retko videti da bar jedna osoba dodiruje uši, ušne resice. Ovo može biti znak da osoba duboko promišlja o temi i iznalazi rešenje, mada, po nekim istraživanjima, ovaj mali signal zapravo pokazuje brigu i razmišljanje o potencijalnoj prevari.

Šake ne prekrštajte

Ako ste došli na razgovor sa ciljem da druga strana uloži u vašu ideju ili projekat, nikako ne prekrštajte šake bilo da stojite ili sedite. Ovakvim malim signalom sigurno ćete otići korak unazad i druga strana će posumnjati da nešto krijete.

Čačkanje

Čačkanjem noktiju, igranjem sa ivicom papira ili olovkom vaše telo smanjuje napetost i stres. To će sasvim jasno razumeti vaš sagovornik. Ako vam i padne takva neka igra na pamet, udahnite duboko i osvestite šta ste naumili i zašto ste tu.

Bez meškoljenja, ako može

Zamislite da razgovarate sa osobom koja se neprestano meškolji, premešta sa boka na bok, dodiruje kosu, neumorno pomera ruke, naizmenično prekršta noge? Priznajte da bi vas to umorilo i teško da biste čuli i pola od onoga što je izgovorila. Zato, sedite s mirom i fokusirajte se na to što govorite, osvestite svoje telo tu gde je, mirno i potpuno prisutno.

Čime god da se bavite, šta god da prodajete (na kraju se sve svede na prodaju, zar ne?), nikad ne zaboravite da zapravo prodajate sebe, svoj stav, odnos prema svetu, želju za uspehom.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde