Predvideo kolaps 2008. sada se kladi protiv Tesle

Majkl Beri, jedan od investitora koji se proslavio predviđanjem epskog kolapsa na tržištu nekretnina 2008. godine, koji je izazvao svetsku krizu a koji je zabeležen u knjizi i filmu “The Big Short”, ima novu omiljenu deonicu protiv koje se može kladiti: Tesla, biznismena Ilona Maska.

Berijeva kompanija, Scion Asset Management, otkrila je u ponedeljak u državnoj Komisiji za hartije od vrednosti i berze da je držala “medveđe” put opcije na više od 800.000 deonica Tesle, vrednih oko 534 miliona dolara, na kraju prvog tromesečja. Put opcije daju investitorima pravo da prodaju deonice po određenoj ceni i znak su da investitor misli da će deonice propasti.

U prijavi nije naveden razlog zašto Beri misli da bi Tesline deonice trebalo da padnu, prenosi Investitor.me.

Deonice Tesle potonule su skoro 25% u proteklih mesec dana – delom i zbog zabrinutosti zbog toga što se Mask više fokusira na bitcoin, dogecoin i druge kriptovalute umesto na osnovni biznis kompanije s električnim vozilima.

CNN podseća da je Mask nedavno bio i gost u popularnoj TV emisiji “Saturday Night Live”, kada je njegov nastup takođe izazvao reakcije na berzi.

Beri se kladio protiv balona na tržištu nekretnina sredinom 2000-ih, a profitirao je od eventualne propasti tržišta pozajmljenih kredita i mnogih velikih finansijskih kompanija u 2008. Njegova predviđanja detaljno su opisana u knjizi Majkla Luisa u filmu “The Big Short”, u kojem ga je glumio Oskarovac Kristijan Bejl.

Beri ne želi samo da profitira na deonicama za koje misli da su zrele za pad. Prema prijavi SEC-a, Scion takođe ima slične opcije poziva koje investitoru daju pravo na kupovinu deonica po određenoj ceni i Googleove krovne kompanije Alphabet ali i Facebooka.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde