Profesor sa Harvarda: Kako da vam ova godina bude uspešnija?

Prethodne godine bile su pune iskušenja i novih izazova. Zato ova 2022. nije toliko dobra za postavljanje velikih i teških ciljeva. Ovako je Stiven Pinker, profesor sa Harvarda, ukratko opisao nastupajuću godinu.

Kao lingvisa i psiholog čija je uža specijalnost kognitivna psihologija, profesor Pinker se bavi i racionalnošću i zajedničkim znanjem za sve ljude. To znanje koje je zajedničko ljudima između ostalog, po profesoru, objašnjava fenomene kao što su i javni protesti, hiperinflacija ili lojalnost brendovima.

Godina koja je započela mnoge je sačekala umorne od nesigurnosti i gubitka entuzijazma za preuzimanjem velikih poslovnih uloga. Tu su i prateće psihičke i fizičke promene.

Šta je ’ljudski’ važno za ovu 2022. godinu? Šta profesor Pinker savetuje svakome ko će kroz još jednu izazovnu godinu ’raditi i graditi’, ostvarivati već postavljene i ucrtavati nove ciljeve?

Profesor savetuje

Ova pandemija je dokazala da je među ljudima mnogo iracionalnog. Mediji su prepuni vesti koje ne sadrže činjenice i argumente, puni su dečjih reakcija u nastupima besa. Česti su napadi i ispadi koji su vođeni emocijama“, piše profesor Pinker.

Celom svetu i kolektivnoj ljudskoj svesti će doneti mnogo koristi ukoliko bismo se svi smirili i počeli da mislimo jasnije. To je ono što profesor vidi kao rešenje. Ukratko, svakome savetuje da ove godine bude racionalniji. Kako to praktično sprovesti u delo i na šta konkretno profesor misli?

Ne treba da budete u pravu

Svaku diskusiju u koju uđete učiniti manje agresivnom, sa manje konfrontacije i svađe, a sa više razumevanja i argumenata. Neka vam cilj ne bude da budete u pravu. Trudite se da situacije i odnosi budu ispravni, što bliži istini i razumevanju“, napisao je profesor.

Newsletter

Prirodno je da su ljudi primati i u debatama je često cilj da se postane alfa učesnik u debati. Svi moramo da vežbamo da vodimo razgovore u potrazi za istinom, a ne za dominacijom. Kad god primetite da se komunikacija zahuktava i ’zagreva’, da je suviše lična i suparnička, podsetite sebe da vaš cilj nije da budete u pravu“, savetuje Pinker.

Nisu vaši stavovi i uverenja pretpostavke koje treba dokazivati ili slogani koje treba braniti, kako je to napisao profesor. Morate da mislite kao svaki naučnik koji jedino što želi je da dođe do istine.

Društvene mreže pune besmisla

Rasprave na društvenim mrežama jedan su od dokaza neargumentovanih debata ili besmislenih argumenata i glasnih nastupa bez racionalnih objašnjenja. Ovakve komunikacije ne vode do novih ideja i istina, već samo u kratkom dahu hrane ega i dodeljuju beskorisne titule pobednika.

Zato, ako biste za ovu 2022. da postavite sebi cilj koga nije teško dostići, a koji će biti veoma upečatljiv i koristan, poslušajte savet profesora Pinkera:

Ove godine je od izuzetne važnosti da ne budete u pravu, već da se trudite da stvari budu ’po pravu’ i kako treba. Za sve.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde