Stogodišnje iskustvo jednog biznismena, škola vredna milione

Foto: Wikipedia

Ključne tačke
  • Čarli Manger je jedan od najvećih biznismena, najviše citiran.
  • U životu i poslovanju vodio se pravilima koja su pre svega insistirala na učenju i razmišljanju.
  • Jedan od Mungerovih saveta je da je zavist glup greh, a istorija najbolje uči.

Čarli Manger je bio retka poslovna pojava, svakako natprosečna. Mnogo godina je bio najbliži saradnik Vorena Bafeta, njegov veliki prijatelj i savetnik. Manger je preminuo ovog meseca, a za nekoliko dana proslavio bi svoj stoti rođendan.

Čarli Manger je jedan od najcitiranijih biznismena, ako ne i prvi na listi. Njegovi saradnici i zaposleni svedoče da je bio izuzetan u svakom smislu. Inicijalno je bio advokat i to ekspert za nekretnine, ali je ceo život ulagao u različite biznise i odlično je poznavao berzu i protoke novca. U knjizi o njemu koja je prvi put objavljena 2005. godine (A Poor Charlie’s Almanack), a nedavno doživela i reizdanje nakon Mangerove smrti, stoji da je zahvaljujući njemu Voren Bafet promenio svoju ključnu taktiku u poslovanju.

Dvojica pronicljivih

Ključna pozicija Čarlija Mangera je bila mesto potpredsenika multinacionalne korporacije Berkshire Hathaway Inc. koju je vodio zajedno sa Bafetom. Kompanija je osnovana 1839. i osnovna delatnost je bila proizvodnja tekstila. Od 1965, pod vođstvom dvojice pronicljivih biznismena, kompanija je drastično restruktuirana i krenuli su u pravcu dugoročnih ulaganja. Danas je Berkshire Hathaway Inc. u potpunosti vlasnik GEICO i Duracell-a, a delom American Express-aa, Kraft Heinz kompanije, Paramount Global, Coca-Cola kompanije, Bank of Amerika, Apple-a. Od 2016. krenuli su i putem kupovine deonica aviokompanija. U proseku, u poslednjih 50 godina, Berkshire Hathaway Inc. je svojim akcionarima uspeo da ostvari godišnji rast od 19 odsto.

U početku, Voren Bafet je vodio poslovnu politiku dugoročnih ulaganja u javne kompanije, ali odnedavno, i to pod uticajem partnera i kolege Mangera, sve više kupuje privatne kompanije. Danas je ovaj konglamerat umešan u gotovo sve velike industrije – od konditorskih, do nakita, opreme za kuću, izdavaštva i elektroprivrede.

Berkshire Hathaway Inc. je najveći američki poslodavac i ove godine su zabeležili prihod od oko 300 milijardi dolara. Na platnom spisku kompanije upisano je 383 hiljade zaposlenih što je podatak za 2022. godinu.

Mudrost Mangera

U čemu je tajna planetarnog i istorijskog uspeha Čarlija Mangera? Pored toga što je bio bitan faktor velikog biznisa i to više od 70 godina, Manger se i u životu vodio principima od kojih nije odustajao, ali koje je iznova i iznova preispitivao.

U pomenutoj knjizi ili almanahu, u originalu, autor otkriva tajnu jedne ovakve pre svega poslovne pojave. Ako vas zanima, u redovima ćete pronaći mnogo zdravog razuma i razumnog odnosa prema poslu i životu. Upoznaćete jednog čoveka koji je neumorno učio i ulagao i sebe i svoj novac. Bez odlaganja je voleo da radi i sledio je moralne kodekse koji su bili ispred svega.

Svakodnevno sam se susretao sa ljudima koji nisu ni najpametniji niti su najmarljiviji, ali su zato mašine za učenje. Svake noći su odlazili u krevet malo pametniji nego što što su bili kada su tog jutra ustali iz kreveta. To je od velike pomoći, pogotovo ako ispred sebe imate dug i zahtevan put kojim planirate da idete“, govorio je Čarli Manger.

Čarli Manger lekcije

Za ceo svoj život i bez obzira u kojoj oblasti, nisam sreo mudrog čoveka koji nije čitao. I to sve vreme, non-stop. Vi biste se zaprepastili kad biste znali koliko Voren čita i koliko ja čitam. Moja se deca smeju. Oni me vide kao knjigu sa dve noge koje iz nje proviruju napolje“, nekoliko puta je Manger ispričao o sebi i svojoj velikoj ljubavi prema čitanju.

Mangera su često pitali o napretku i rastu i on je govorio o dobrim i lošim idejama koje svako ima:

Nisu loše ideje te koje vas zanimaju. Vas, naravno, zanimaju, dobre ideje. I, možete reći da je to paradoksalno, ali kada imate suštinski dobru ideju koja u sebi nosi neku važnu istinu, ne možete da je ignorišete. I onda sa njom lako preterate. Dakle, dobre ideje su odličan način da strašno patite ako sa njima preterujete.

Kad su već ideje tema, Manger je govorio da svako mora da bude spreman da uništi sopstvene ideje. Stalno učenje znači i menjanje i preispitivanje. To znači uništavanje ideja.

Kad dođe vreme, jedan od vaših najvećih kvaliteta koje možete da steknete je uništavanje vaših ideja. Morate se prisiliti da razmatrate argumente sa svih strana“, do kraja života tvrdio je veliki biznismen.

Nema boljeg učitelja

Pored toga što su i Bafet i Manger poznati poslovnom svetu i javnosti kao ’mudraci’ i ’mislioci’ koji su više razmišljali i čitali nego što su ’radili’, Manger se uvek vraćao istoriji i tu je nalazio velike učitelje. Rekao je da od istorije nema boljeg učitelja.

Nema boljeg učitelja od istorije kada treba da vidite budućnost. Postoje odgovori vredni milijarde dolara i to u istorijskim knjigama koje platite samo 30.

Uvek pomislim na Rimljane i njihov primer sistema odgovornosti. Ovaj sistem su Rimljani koristili kada su podizali lukove na zdanjima. Čovek koji je napravio luk, stajao je ispod njega kada se uklanjaju skele. To je kao da sebi pakujete padobran“, bile su Mangerove reči.

Dobro proveden život za biznismena kakav je bio Čarli Manger značio je i odnos prema zavisti kao smrtnom grehu.

Ideja da brinete o tome kako drugi zarađuje više od vas je jedan od smrtnih grehova. Zavist je glup greh, jedini je jedini sa kojim se nikada ne biste mogli zabaviti. Mnogo je tu bola i nema zabave. Zašto biste se uopšte vozili u takvim kolicima?“ pitao je Čarli Manger, dugovečan i uticajan poslovan čovek savremenog doba na koga su se mnogi ugledali, a jasno je i da će ostati duboko poštovani uzor.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde