Švajcarci na referendumu podržali klimatski zakon i oporezivanje multinacionalnih kompanija

Foto: Envato Elements / om_photography

Švajcarci su glasali na referendumu o zakonima o zaštiti klime i o minimalnom oporezivanju multinacionalnih kompanija, a prema prvim projekcijama birači su podržali oba zakona.

Novi klimatski zakon podržalo je nešto manje od 59 odsto birača, dok ih je gotovo 80 odsto podržalo uvođenje minimalnog oporezivanja multinacionalnih kompanija.

Prema prvim procenama instituta gfs.bern, oko 58,7 odsto birača podržalo je predloženi zakon o klimi, koji ima za cilj da usmeri zemlju na ugljeničnu neutralnost do 2050. godine, javlja francuska novinska agencija AFP.

Švajcarci su se odlučili i na poresku reformu uvođenja minimalne poreske stope za multinacionalke. Gotovo 80 odsto njih glasalo je za uvođenje, prema procenama koje je nedugo nakon zatvaranja birališta objavila medijska grupa Tamedia.

I pre glasanja istraživanja javnog mnenja pokazivala su da se očekuje podrška za oba zakona.

Svrha novog zakona o zaštiti klime je postizanje ugljenične neutralnosti do 2050. Istovremeno bi se do 2040. klimatski štetne emisije trebale smanjiti za 75 odsto u odnosu na 1990. Trebalo bi smanjiti i potrošnju fosilnih goriva.

Parlament je već usvojio zakon, ali mu se protivi desničarska konzervativna Švajcarska narodna stranka (SVP). Tvrdi da bi to dovelo do velikog poskupljenja. Stranka je prikupila dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma, javlja nemačka novinska agencija dpa.

Što se tiče pitanja oporezivanja dobiti preduzeća, reč je o sprovođenju odluke Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) prema kojoj bi se multinacionalne kompanije sa najmanje 750 miliona evra prihoda oporezivale minimalnom poreskom stopom od 15%.

Švajcarski kantoni ponegde imaju znatno nižu poresku stopu i stoga su posebno privlačni multinacionalnim kompanijama. Kantoni Basel i Zug, u kojima se nalaze veliki farmaceutski i trgovački koncerni, imali bi koristi od većih poreskih prihoda, prenosi dpa.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde