Svako ima Životni zadatak i otvorena vrata da ga ostvari

Foto:Bonitet.com/Midjourney

Ključne tačke
 • U delu knjige Majstorstvo Robert Grin piše o Životnom Zadatku koji svako ima.
 • Kad se rodite, u vama je posejano seme i to je vaša jedinstvenost. Ono želi da raste, da se razvija do svog punog potencijala i ga jedna prirodna, svrsishodna energija.
 • Grin savetuje da što pre osvestite da ste izabrali karijeru iz pogrešnih razloga, jer će u suprotnom, vaše samopouzdanje primiti udarac.

U delu knjige Majstorstvo Robert Grin piše o Životnom Zadatku koji svako ima. Svako je jedinstven sklop, genetska kombinacija i ima svoj poseban Životni Zadatak.

„Skoro svi vičniji majstori svog posla u istoriji priznali su da su iskusili nekakvu silu, glas razuma ili konce sudbine koji su ih vodili napred“ piše Robert Grin.

Formulišimo to ovako: Kad se rodite, u vama je posejano seme. To seme je vaša jedinstvenost. Ono želi da raste, da se razvija i preobražava do svog punog potencijala. Vodi ga jedna prirodna, svrsishodna energija.

Vaš Životni Zadatak je da to seme provedete kroz sve faze do cvetanja, da izražavate svoju jedinstvenost kroz rad. Vaša sudbina vas čeka da je ispunite. Što je snažnije osećate, i pažljivije gajite – kao silu, glas ili bilo koju drugu formu – veće su šanse da ispunite Životni Zadatak i postignete vičnost“, jasno i kratko Grin opisuje kroz šta svaki čovek treba da prođe.

Opasan put

Iako je Grin siguran da svako ima svoj Životni Zadatak i otvorena vrata da ga ostvari, mnogo je onih koji završavaju na putevima koji im ne odgovaraju.

Zašto?

Zašto tako jaka sila kao što je ’sudbina’, kako je zove Grin, ne vodi svakoga od početka do kraja do same vičnosti.

Ono što ugrožava ovu silu, ono što sprečava da je osetite, što pothranjuje vašu sumnju u njeno postojanje je neka druga sila koja je preuzela vaš život. To je konformizam uslovljen socijalnim pritiscima. Ova kontrasila može biti veoma moćna“, piše Grin.

Nesvesno možda pomišljate ovako nešto:

 • Želim da se uklopim u svoje okruženje, da me prihvate, neću da se izdvajam.
 • Ono što me čini posebnim zapravo je sramotno ili bolno.
 • Šta će reći roditelji ako sledim svoju silu? Oni imaju želju da me izvedu na isplativ i bezbedan put.

Ovo je siguran put da izgubite vezu sa samim sobom. Vaše sklonosti i želje biće oblikovane tuđim težnjama.

Ovo vas može izvesti na opasan put. Završićete na poslu koji vam ne odgovara. Vaše želje i interesovanja počeće polako da blede, a posao koji radite će da trpi.

Počećete da pronalazite zadovoljstvo i ispunjenje izvan radnog okruženja. Tako ste sve manje upućeni na svoju karijeru i propuštate promene koje se dešavaju u polju vašeg delovanja – vreme će vas pregaziti i za to ćete platiti cenu“, upozorava Grin.

Kada budete donosili važne odluke tumaraćete ili ćete pratiti tuđe korake jer više ne posedujete unutrašnji radar da vam pokaže put. Izgubili ste dodir sa svojom sudbinom i put koji se formirao vašim rođenjem.

Po svaku cenu morate izbeći ovakvu sudbinu“, podvači Grin u delu knjige Majstorstvo.

Životni zadatak i strategije

Grin detaljno iznosi strategije koje svakome mogu pomoći da dođe do svog Životnog Zadatka. Jedan, danas posebno aktuelan, glasi: IZBEGAVAJTE LAŽNE STAZE – STRATEGIJA POBUNE.

Lažne staze u životima su pravci koji nas privlače iz pogrešnih pobuda – novac, slava, pažnja.

Ukoliko nam je potrebna pažnja, često doživljamo neku vrstu unutrašnje praznine koju pokušavamo da popunimo neiskrenom ljubavlju ili javnim priznanjima. Ukoliko ste izabrali karijeru koja ne odgovara vašim urođenim sklonostima, retko ćete u njoj osetiti ispunjenje koje vam je potrebno. Zbog toga vaš rad trpi, pažnja opada i bledi, a to je bolan proces“, jedan je primer lažnih staza po Grinu.

Ukoliko su vam novac i komfor osnovni kriterijumi u donošenju odluka, onda vaša motivacija leži u anksioznosti i potrebi da zadovoljite svoje roditelje. „Moguće je i da će oni osetiti malo zavisti jer vi imate daleko više slobode nego što je njima njihova mladost dozvolila“, piše Grin.

Šta da radite?

Prvo što Grin savetuje:

 • Što je ranije moguće osvestite da ste izabrali svoju karijeru iz pogrešnih razloga, jer će u suprotnom, vaše samopouzdanje primiti udarac

Drugo:

 • Aktivno se pobunite protiv tih sila koje su vas izgurale sa vaših istinskih staza.
 • Podsmehujte se potrebi za pažnjom i priznanjem – ili će vas zavesti.
 • Budite pomalo ljuti i na roditelje, malo ih prezrite jer žele da vas ujarme zanimanjem koje vam ne leži. Borba za nezavisnost od roditelja je zdrav deo razvoja.
 • Dopustite da vas ispuni osećaj pobunjeništva i pronađite u njemu energiju i svrhu

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde