Švarcenegerova ispovest – od seoskog bodibildera do vrha politike

Foto: Wikipedia

Ključne tačke
  • Netflix je nedavno emitovao dokumentarac trilogiju o životnom putu Arnolda Švarcenegera.
  • Od bodibildera iz austrijskog sela Tal do guvernera Kalifornije Švarceneger je prošao put koji može da zahvali svom neobičnom talentu.
  • Sposobnost da vidi budućnost smatra talentom koji svako ima s tim da do ostvarenja vizija i želja svako mora i da sledi korake koji otključavaju moć ove sposobnosti.

Ako još niste pogledali Netflix dokumentarac o neumornom Švarcenegeru, a volite realne priče o realnim uspesima, ’Arnold’ je dobra preporuka. Mini seriju o superstaru austrijskog porekla, nekadašnjem bilderu, glumcu i guverneru režirala je Lesli Čilkot i podelila u tri dela.

Od seoskih tegova do Holivuda

Tajnu ovog, priznaćete, zapanjujućeg životnog puta i uspeha, Švarceneger otkriva još u prvom delu trilogije prisećajući se malog austrijskog sela Tal i svog porekla.

Vizija je bila oslonac i pokretač na kojem Švarceneger insistira kroz sva tri dela. Na samom početku u priči o sportu kaže da je sada u ovim godinama (75) siguran da ima talenat da jasno vidi stvari ispred sebe.

Kada nešto jasno vidim u svojoj mentalnoj slici, u mislima, bio sam siguran da to može da bude ostvarivo. Sada znam da nema sumnje da svako može da ostvari svoje vizije, izgovorio je Švarcenegerov glas iz naracije.

Koraci koje je sportista–glumac–političar preduzeo da bi ’svoje snove pretvorio u stvarnost, nude plan kojim svako može da stigne od mesta na kom je danas do mesta na kom zamišlja da bude’.

Švarceneger i  mentalne slike

Preduzetnički duh i nagon koji je u sebi prepoznao Švarcenegera je pokrenuo da pronađe sebi primere iz realnog života na koje će se ugledati. Kao i svaki preduzetnik koji pokušava da preskoči postavljene norme, mora i da koristi svu svoju maštu da bi izgradio život koji je daleko od običnog. Imao je preduzetnički duh, ali ne i primere na koje bi se ugledao. Tako je i počeo od mentalne slike boljeg života izvan sela Tal.

Izgradio je tim mentora iako ih nije lično poznavao. Prekrio je zidove svoje sobe posterima i Rega Parka, engleskog bodibildera koji je postao glumac.

„Ako je on uspeo da se izvuče iz Lidsa u Engleskoj, onda bih i ja mogao da izađem odavde“, priseća je Švarceneger.

Usledila i 1968. i pobeda na takmičenju Mr. Universe u Londonu. Kako je i sam rekao, Holivud koji je usledio nakon Londona bio je posledica rada na mentalnim slikama i vizijama koje su bile jasne i specifične.

Da bi postao Mister Univerzum, Švarceneger je isplanirao tačne korake koje će morati da preduzme. Teretana je bila svakodnevna obaveza kao i lokalna tamičenja. Vežbao je pet ili šest sati dnevno sa osmehom. Bio je siguran da ga svako ponavljanje sve više približava cilju. Ovo je takozvani ’obrnuti inženjering’ – krenete od cilja da biste bili motivisani za naporan rad i probijanje granica. Precizno znate šta treba da radite svaki dan.

Potražite sledeći planinu

Švarceneger se oduvek divio Edmundu Hilariju. Ne samo zato jer je bio istraživač i među prvima koji su se popeli na Mont Everest. Divi mu se zbog načina razmišljanja. Hilari je jednom zapisao:

Dok sam bio na vrhu Everesta pogledao sam preko doline prema velikom vrhu Makalu i mentalno sam razrađivao rutu kojom bih se mogao do njega popeti.“

Hilari se uvek fokusirao na sledeći vrh. Ovakvo razmišljanje je inspirisalo Švarcenegera da vidi svoje naredne vrhove za osvajanje – glumu i politiku.

Možete da rastete samo onoliko koliko vam vizija dozvoljava“, rekao je vremešni Arnold.

Iako je na početku ove dokumentarne trilogije sposobnost da vidi budućnost nazvao svojim neobičnim talentom, ipak je sada uveren da ovaj talenat leži u svakom. I jedini način je da pratite korake kako biste otključali moć koju ovaj talenat krije.

Ljudi će zapamtiti moje uspehe, ali će pamtiti i moje promašaje. Ista ekipa koja mi je 70-ih govorila da sam lud što maštam da postanem glumac, govorila mi je i kasnije da sam takođe lud jer od filma zarađujem 30 i 40 miliona i želim da se bavim politikom. Dokle su mi god govorili da je nemoguće to što želim, ja sam bio sve uzbuđeniji da im dokažem da nisu u pravu“, u delu trilogije o svojoj trećoj karijeri priznao je Arnold Švarceneger u novom dokumentarcu ‘Arnold’.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde