Sve je to biznis: Otkud Kim Kardašijan u NBA ligi?

Foto: SKIMS / NBA

Komesar NBA lige Adam Silver i Kim Kardašijan verovatno nikada nisu ni zamišljali da će se sresti, a kamoli pozirati jedno pored drugog. Međutim, pre samo desetak dana, rukovali su se ispred Bruklinskog mosta u Njujorku kako bi promovisali partnerstvo između najskuplje košarkaške lige i SKIMS-a, brenda donjeg veša Kardašijanove. U čemu je stvar?

SKIMS je postao zvanični partner NBA, WNBA i USA Basketball-a, i njihove reklame će se naći na virtuelnih tablama pored terena tokom prenosa utakmica kao i na društvenim i digitalnim platformama.

Ali otkud uopšte brend ženskog veša i steznika u partnerstvu sa muškom košarkaškom ligom?

Ulazak na tržište muškaraca

Osnovan 2019. godine od strane Kim Kardašijan i Jensa Gredea, SKIMS danas vredi oko 4 milijarde dolara. To znači da im je na raspolaganju i  vrlo pristojan marketinški budžet za promociju prve linije muškog veša, koja je lansirana samo nekoliko dana pre nego što je objavljeno NBA partnerstvo. Do sada, kompanija se fokusirala na kreiranje ženskih proizvoda koji promovišu body positivity i inkluzivne veličine ( do 4XL), ali sada ulazi na tržište muškaraca. U kampanji su, mudro, iskoristili sportske superzvezde – fudbalera Nejmara, NFL defanzivca Nika Bosa i NBA igrača i reprezentativca Kanade Šaj Gildžeus Aleksandra – kako bi osigurali da ih ciljna grupa primeti. Ali potpisivanje ugovora sa NBA-om donosi potpuno novi nivo vidljivosti i osigurava da će SKIMS, na nacionalnom nivou, biti povezivan sa, možda kulturno najrelevantnijom, sportskom ligom na svetu.

U redu, jasno je šta od toga ima Kim Kardašijan ali zašto muška košarkaška liga treba da bude partner sa njenim brendom?

Fanovi Kim Kardašijan – fanovi NBA

NBA je poznat po tome što je „usklađeniji“ sa mlađom publikom od većine sportskih liga, ali to ne znači da nije u potrazi za novim navijačima – posebno ženskim. Naime, samo deset odsto žena u Sjedinjenim državama sebe opisuje kao strastvene fanove, u poređenju sa 31 odsto muškaraca. U istoj anketi, 63 odsto ispitanica reklo je da ne prate košarku. Ali, neke od njih su sigurno fanovi Kim Kardašijan. Bez obzira šta mislili o tome kako se ona proslavila, zvezda rijaliti televizija i njena porodica postali su centralne ličnosti popularne kulture. Na mnogo načina, ona je prva među jednakima među influenserima, neko ko je bez stida koristio društvene mreže, medije i skandale da izgradi ogromnu bazu pratilaca. Samo na Instagramu, Kim ima 364 miliona pratilaca, na X-u ( bivšem Twitteru) blizu 75 miliona i oko 25 miliona na TikToku.

Ako NBA može da iskoristi njihovo partnerstvo da dopre do novih gledalaca ( i potencijalnih kupaca suvenira, dresova, sezonskih karata…), a da istovremeno pametno iskoristi svoj imidž u tom procesu, čini se da je za oba brenda to win win situacija.

Isto rade i drugi brendovi

Da li, vođeni istom logikom, onda tako postupaju i drugi brendovi?

Veoma da.

Sličan recept najuspešnije primenjuje Prime, energetsko piće koje su pokrenuli Jutjuberi KSI i Logan Pol ( nedavno je postalo popularno i kod nas). Brend ima ugovore sa UFC-om, Los Angeles Dodgers-ima i više fudbalskih klubova, uključujući Arsenal, Bajern Minhen i Barselonu.

Feastables, brend grickalica u vlasništvu Jutjubera Mr Beast-a postao je sponzor NBA tima Charlott Hornets a logo Dude Perfect, grupe sportista čiji se sadržaj sastoji od snimaka različitih trikova i vratolomija, nalazi se na dresovima engleskog premijerligaša Barnilija

Kim Kardašijan i monetizacija mlađe publike

Kim Kardašijan možda spada u različitu generacije influensera nego što su Logan Pol i KSI, ali ono što ih ujedinjuje je njihova sposobnost da monetizuju mlađu publiku – nešto što je potrebno svim sportskim ligama.

Iako su influenseri prilično polarizovani u javnosti, njihovi pratioci su veoma angažovani, žestoko lojalni i – logično – skloni da prihvataju preporuke svojih “idola”o proizvodima i uslugama koje promovišu ( brand affinity). Sa porastom broja influensera koji pokreću sopstvene brendove, tradicionalnije kompanije su u partnerstvima sa njima videle način da iskoriste direktan odnos koji influenseri imaju sa svojim pratiocima i izgrade brand affinity među različitim demografskim grupama. S druge strane, za influensere, sportska partnerstva su siguran način da povećaju kredibilitet svojih proizvoda na globalnom nivou, izvan sopstvenih kanala.

Zato nemojte da vas iznenadi ako u bliskoj budućnosti vidite još neprijatnih fotografija izvršnih direktora sportskih liga i klubova i influensera, koji su nekoliko decenija mlađi od njih. Sve je to biznis.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde