Šta se desilo sa kompanijom koja je pre 15 godina otrovala gotovo 1000 ljudi u SAD?

Foto: Envato Elements / AtlasComposer

Ključne tačke
  • Bez obzira što u mnogim zemljama postoje agencije koje se bave kontrolom hrane i pića, dese se incidenti od kojih stradaju ljudi.
  • Sve se desilo između 2008. i 2009. godine, a afera je uključivala kompaniju Peanut Corporation of America (PCA) i njenu proizvodnju kontaminiranog kikirikija i putera od kikirikija, jako popularnog proizvoda u SAD.
  • PCA je distribuirala kikiriki i puter od kikirikija koji su bili kontaminirani salmonelom, što je dovelo do više od 700 zaraženih osoba i najmanje 9 smrtnih slučajeva širom Sjedinjenih Država.

Pazite šta jedete. Ali i pijete. Bez obzira što u mnogim zemljama postoje agencije koje se bave kontrolom hrane i pića, dese se incidenti od kojih stradaju ljudi. Jedan takav desio se pre 15 godina u SAD i imao je drastične posledice.

Sve se desilo između 2008. i 2009. godine, a afera je uključivala kompaniju Peanut Corporation of America (PCA) i njenu proizvodnju kontaminiranog kikirikija i putera od kikirikija, jako popularnog proizvoda u SAD.

Zločin

PCA je distribuirala kikiriki i puter od kikirikija koji su bili kontaminirani salmonelom, što je dovelo do više od 700 zaraženih osoba i najmanje 9 smrtnih slučajeva širom Sjedinjenih Država.

Istraga je otkrila da je kompanija PCA znala za kontaminaciju i da je namerno prećutkivala rezultate pozitivnih testova na salmonelu. Osim toga, utvrđeno je da su proizvodi PCA-ja završili u raznim prehrambenim proizvodima poput keksa, kolača i drugih proizvoda na tržištu.

Afera je imala ogromne posledice po kompaniju PCA. Ne samo što je bilo ozbiljnih problema u prehrambenoj industriji, PCA je suočila s nizom pravnih posledica i poslovne štete.

Kazna

EPA (Američka agencija za zaštitu životne sredine) je izdala nalog za zatvaranje PCA-jevih postrojenja i zabranila im proizvodnju. Kompanija je takođe povukla sve svoje proizvode sa tržišta. Nakojn toga usledili su sudski postupci, a nekoliko odgovornih osoba u kompaniji, uključujući njenog vlasnika Stjuarta Parnela, optuženo je i osuđeno.

U 2015. godini, Parnel, bivši predsednik PCA, osuđen je na 28 godina zatvora zbog niza optužbi, uključujući zaveru za manipulaciju sastojcima hrane i obmanjivanje javnosti. Drugi članovi porodice Parnel i zaposleni u PCA takođe su se suočili s pravosudnim postupcima.

PCA je na kraju proglasila bankrot kao rezultat pravnih troškova i gubitka ugleda.

Ova afera služila je kao upozorenje o važnosti sigurnosti hrane i podstakla pojačani nadzor i regulaciju prehrambene industrije u Sjedinjenim Državama.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde