Kako da „razbijete“ razgovor za posao…ako vas intervjuiše robot

„Nova normalnost“ donela je neke neke nove načine kako se obavljaju određeni poslovi, a svakako jedna od najvećih promena je sve raširenija upotreba veštačke inteligencije na razgovorima za posao.  

Kako piše CNBC, otprilike 70% od preko 1.500 stručnjaka za ljudske resurse i zapošljavanje koje je u julu anketirao LinkedIn, veruje da će virtuelno regrutovanje postati novi standard nakon pandemije koronavirusa.

Ako se ikada budete našli „oči u oči“ sa robotom koji će vas intervjuisati za posao, imajte na umu ove savete stručnjaka.

Govor tela

Roboti analiziraju vaš govor tela. Ali niko ne zna kakav je njihov algoritam da to „provale“. Međutim, Andres Lers, upravni partner u „Institutu za pregovore Shapiro“, preporučuje „jednostavne stvari“ poput osmeha, laganog naginjanja napred i „puno kontakta očima“, kao i pokazivanje više „manira“.

Način na koji ispitanici formulišu svoje odgovore takođe je ključno, rekao je Lers, kada se analizira jezik. „Način na koji nešto kažeš je posebno važan, možda zapravo važniji nego kada si sa pravom osobom“, rekao je.

Lers predlaže kandidatima da ispišu ono što bi možda želeli da kažu za određene odgovore i da ih glasno pročitaju, tako da se osećaju sigurnije kada to ponovo kažu u stvarnom intervjuu. Takođe, preporučuje i korišćenje ključnih fraza iz opisa posla u oglasu.

Beleške

Kevin Parker, izvršni direktor softverske platforme za video intervjue HireVue, rekao je za CNBC da bi kandidatima za posao bilo dobro da razmotre beleženje između odgovora ako softver, poput onog koji ima HireVue, omogućava sagovornicima da prave pauze.

I baš kao i u intervjuu licem u lice, Parker je sagovornicima sugerisao upotrebu tehnike „STAR“ (situacija, zadatak, akcija i rezultat) za strukturiranje odgovora na situaciona pitanja.

HireVue pruža video intervju na zahtev, gde poslodavac može unapred da snimi pitanja, a zatim ih pošalje kandidatima za posao, koji beleže svoje odgovore. Takođe ima algoritam koji transkribuje i analizira odgovore kandidata kako bi pomogao filtriranju kandidata pre nego što ih regrut vidi.

„Iskrenost, vrednosti i ličnost“

Lers je priznao da bi se razgovor preko ekrana sa robotom, umesto sa stvarnom osobom, mogao učiniti „neugodnim“, jer kandidati ne mogu da vide kako njihov anketar reaguje na njihove odgovore i nema mogućnosti za neko čavrljanje kako bi se pokrenuo razgovor.

Da bi se rešio početne nelagode, predlaže vežbanje pričanje priče sa prošlog posla.

Aida Fazilova, izvršna direktorka HR tehnološkog startapa XOR, koji koristi VR za automatizaciju najranijih faza zapošljavanja, kao što su prijavljivanje, pregled i zakazivanje sastanaka, preporučuje sledeće:

„Ako želite da razbijete intervju sa veštačkom inteligencijom, preporučila bih veliku dozu … iskrenosti, vrednosti i ličnosti“, rekla je.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde