Najmoćniji sportski agent koji bi prodao igrača i u polju kukuruza

Foto: Wikipedia

Ključne tačke
  • Skot Boras je najmoćniji sportski agent na svetu po mišljenju medija, ali i sportske publike i sportista.
  • Od kada je stupio na scenu postavlja rekord za rekordom i danas njegovi ugovori vrede blizu četiri milijarde dolara.
  • Skot Boras, neostvareni farmaceut, očigledno poznaje i sport i biznis i priča se da bi prodao igrača i u polju kukuruza.

Važno je da imaš dobrog menadžera“, rečenica je koja se često izgovara u sportskim krugovima. Skot Boras (72) američki sportski agent, koji se u karijeri orijentisao na bejzbol i kreiranju karijera bejzbol igrača, nije samo dobar. On je najbolji. Ili, još teatralnije, po urednicima iz magazina Forbes, on je „najmoćniji sportski agent na svetu“.

Od kada je stupio na scenu, daleke 1980, u zastupanju bejzbol igrača Boras neprestano pomera granice. Postiže rekord za rekordom kada je u pitanju visina ugovora. Sve ovo nikako nije bilo planirano na početku života Skota Borasa. Desilo se ’usput’ dok je bio u pravnom timu svog saigrača iz nižih liga, Bila Kodila pošto je uspeo da mu obezbedi ugovor od 7 miliona dolara. To je bila prelomna tačka u njegovom životu nakon koje je odlučio da će se baviti samo zastupništvom igrača bejzbola.

Najmoćniji sportski agent

Ovaj beskrupulozni menadžer iz Kalifornije, na svojoj listi dostignuća ima neverovatne uspehe kada se govori o milionima dolara koji se obrću u američkoj sportskoj mašineriji, a MLB (Major League Baseball) je druga profesionalna sportska liga po vrednosti na nacionalnom nivou, odmah posle NFL. On je prvi uspevao da za svoje igrače obezbedi ugovore u vrednosti od 50 miliona dolara. Te cifre su zatim prelazile 100 i 200 miliona dolara. U novije vreme za igača Filadelfije, Brajsa Harpera, obezbedio je ugovor od fantastičnih 330 miliona.

U svojoj karijeri uspeo je čak i za srednjoškolca da obezbedi prvi milionski ugovor. Svotu od sedam cifara, takođe prvi put u istoriji, izdejstvovao je i za igrača bejzbola iz amaterske lige (1,01 milion). Sa igračima koje je zastupao u poslednjih 35 godina, potpisivao je ugovore sa svih 30 klubova koji čine MLB.

Skot Boras bi prodao igrača i u polju kukuruza, kažu sportski znalci i ljubitelji sporta.

Poslovanje između ljubavi i mržnje

U svojim nastupima na pregovorima ne vodi preterano računa ko sedi preko puta, jer mu je važan samo interes igrača kojeg zastupa. Vlasnici klubova i skauti ne kriju da gaje animozitet prema Borasu, ali isto tako i divljenje kada pristupe slučaju iz drugačije perspektive.

Jedan od skauta, čije ime CBS nije naveo, rekao je za ovu medijsku kuću:

Ne, zaista ne mogu da ga podnesem, ali da sam igrač, unajmio bih ga bez razmišljanja.“

Još jedan od razloga zbog kojih je Boras toliko uspešan je i karijera igrača bejzbola. Na koledžu je ostvario rezultate koji su bili najbolji u kategoriji ofanzivnih. Profesionalno, nastupao je za Filadelfija Filise i Sent Luis Kardinalse. To gledište mu danas pomaže kao agentu u odnosu sa igračima, na šta ovi posebno obraćaju pažnju. Tu relaciju možda i najbolje opisuju reči fudbalskog menadžera sa UEFA licencom sa naših prostora, Darka Marića, vlasnika DM managemant-a koji je na početku karijere izjavio:

Znao sam kakvog menadžera sam hteo ja da imam tokom igračke karijere. Trudim se da budem takav danas sa igračima koje zastupam.“

Penzija? Može, ali u drugom životu

Skot Din Boras, danas, iako je zagazio u osmu deceniju života, ne planira da stane i da na plažama Kalifornije uživa u plodovima dosadašnjeg rada. Naprotiv, smiraj života, kako većina posmatra njegove godine, on koristi da doda gas. Boras Corporation, čiji je Boras vlasnik, sa sedištem u Newport Beach-u u ovom trenutku zastupa 106 igrača u MLB-u čiji ugovori u ukupnom zbiru iznose vrtoglavih 3,83 milijardi dolara.

Takođe, pune ruke posla u budućnosti pokazuju i liste kada su u pitanju nade bejzbol sporta (Top 100 prospects) na kojima je četvrtina igrača pod okriljem Borasa. Apsolutno dovoljno potencijala za nove finansijske rekorde, kada je u pitanju ovaj megamenadžer, kako mu je Forbes podario još jedan od nadimaka.

Kakvo je mišljenje bejzbol navijača?

Na stranu to što se navijačima ne sviđa akcija koju je Skot Boras preduzeo čak i u organizaciji MLB, a po pitanju novih pravila (tražio je da ’wild card’ timovi u plej ofu moraju da obezbede pobedu više kada se susretnu sa ekipama koje nisu igrale doigravanje, kao i da se svih sedam utakmica velikog finala igra na neutralnom terenu), očigledno nezadovoljstvo navijača izazivaju cene ulaznica. Za visoku cenu direktno odgovornog smatraju megaagenta iz Sakramenta.

Naime, ogromne sume novca koje vlasnici klubova izdvajaju da bi potpisali igrače koje Boras zastupa, moraju da budu nadoknađene na nekoj drugoj strani, a to je povećanje cene karata za bejzbol mečeve. Negativni komentari na društvenoj mreži X su brojni, a mnogi su poželeli da on nikada nije skrenuo sa kursa i odustao od svoje univerzitetske diplome farmaceuta.

Mišljenja navijača, naravno, uvek su na dnu lestvice kada je u pitanju današnji sport. Biznis je važan, a Skot Boras se verovatno ni ne obazire na navijačka mišljenja. Više pažnje pridaje polemici koju su pokrenuli pojedini kolumnisti sportskih portala u Americi – da li će Boras biti prvi sportski agent koji će ući u Hall of fame i da li to zaslužuje?

Jeste najmoćniji sportski agent, što je i dokazao, ali da li je to dovoljno za Kuću slavnih?

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde