Spotify: Finansijski direktor prodao akcije dan nakon objave o otpuštanjima

Foto: Pixabay / StockSnap

Jedan od vodećih ljudi kompanije Spotify unovčio je više od 9 miliona dolara u akcijama samo neki dan posle objave da otpuštaju ljude, a vrednost akcija naglo porasla.

Pol Vogel, finansijski direktor kompanije, prodao je akcije u vrednosti od 9,4 miliona dolara u utorak, dan nakon što su investitori objavili da su cene akcija kompanije porasle.

A počelo je ovako. U petak, poslednjeg dana trgovanja pre nego što je Spotify najavio da će otpustiti oko 1.500 zaposlenih, kompanija je trgovala po ceni od 180 dolara po akciji. U ponedeljak, na dan objave smanjenja, ona je skočila na 194 dolara, a u utorak je porasla na 199 dolara, kada je dokumentacija SEC-a (Komisije za hartije od vrednosti) pokazala da je Vogel prodao 47.859 akcija.

Investitori su nastavili da podstiču cenu akcija, koja je tokom trgovanja u sredu dostigla 52-nedeljni maksimum od 202,88 dolara, procenjujući kompaniju sa sedištem u Stokholmu na 37,9 milijardi dolara. U četvrtak je pala na 195 dolara.

Nije jedini

Vogel nije bio jedini koji je unovčio skok. Dva druga visoka rukovodioca su unovčila više od 1,6 miliona dolara u akcijama, prema podnescima američkog SEC-a.

Prodaja akcija odmah nakon niza rezova je potpuno legalna, ali ne izgleda dobro kada se mnogi zaposleni suočavaju sa otpuštanjem na Božić.

Kompanija se borila da postigne profitabilnost i prijavila je neto gubitak od oko 500 miliona dolara za devet meseci do septembra, uprkos porastu svojih mesečnih aktivnih korisnika na 574 miliona u trećem kvartalu.

Iako su otkazi način da Spotify najavi budući profit, glavni finansijski direktor kompanije možda zna nešto više o sadašnjoj situaciji.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde