Još jedan šok na kripto tržištu: Zajmodavac Silvergate objavio likvidaciju

Foto: Envato Elements / lucijak1

Zajmodavac Silvergate, fokusiran na kriptotržište, objavio je da obustavlja poslovanje. On će likvidirati banku nakon što je finansijski pogođen previranjima u digitalnoj imovini.

“U svetlu nedavnih industrijskih i regulatornih razvoja, Silvergate veruje da je uredno zaustavljanje poslovanja banke i dobrovoljna likvidacija najbolji put napred”, navodi se u saopštenju, prenosi Investitor.

Plan banke uključuje “potpunu otplatu svih depozita”, navodi se u saopštenju.

Kolaps Silvergate-a redak je primer prelivanja volatilnosti kriptovaluta u glavni bankarski sistem, ocenjuje CNN. Banka je tradicionalni, federalno osiguran zajmodavac koji se pozicionirao kao kapija u prostor digitalne imovine.

“Međutim, za sada se čini da postoji mali rizik da se Silvergate-ova previranja proširi na druge banke”, rekao je Dejv Vizberger, izvršni direktor CoinRoutes, platforme za algoritamsko trgovanje.

“Problemi s kojima se Silvergate suočio prvenstveno su rezultat manje nego adekvatnog upravljanja rizikom, posebno previše oslanjanja na promenjive kratkoročne depozite dok se pozajmljuje ili ulaže na duže vreme”, rekao je on. “Ovo nije poput kolapsa FTX-a, gde su investitori izgubili svoje depozite, već, radije, uredno raspuštanje.”

Ipak, kolaps Silvergatea poslednji je u nizu neuspeha među istaknutim kompanijama koje se bave kriptovalutama, što podstiče pozive za većom regulacijom digitalne imovine.

Deonice Silvergate-a su pale za 97% u odnosu na najviši nivo iz novembra 2021. – ovo odražava pad šireg kripto tržišta. Niz bankrota i skandala u 2022, uključujući zapanjujuću imploziju poslovnog carstva Sama Bankman-Frida u novembru, ostavio je kriptoindustriju u šoku.

Nekada procenjeno na 3 biliona dolara, celo tržište sada vredi oko 1 bilion dolara.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde