Kako Meta u potrazi za ljudima zaobilazi pravila?

Foto: Bonitet.com/Midjourney

Ključne tačke
  • Kompanija Meta je u velikoj žurbi da zaposli ljude koji će raditi na razvijanju veštačke inteligencije i pri tom zaobilazi sva ustanovljena pravila.
  • Zakerberg se lično uključio u potragu i mejlovima se obraća istraživačima koji rade u konkurentskim kompanijama.
  • Meta ovako ulazi u trku sa velikim AI igračima.

Kompanija Meta je u velikoj žurbi da zaposli ljude koji će raditi na razvijanju veštačke inteligencije. Ekipa sajta The Information su iz, kako kažu, proverenih insajderskih izvora saznali i koje su taktike zapošljavanja u opticaju kako bi Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp) došla do novog osoblja.

Paradoksalno – Meta i Zakerberg su očigledno procenili da im treba još ljudi na kreiranju novih AI alata koji će biti razlog otpuštanja zaposlenih, što je s pravom velika tema poslednjih godinu dana. Kako god, Meta je u niskom startu i preduzima velike i ’bučne’ korake kako bi ojačala na polju veštačke inteligencije.

Zaobilaze i pravila

The Information i nekoliko analitičara koji su već odreagovali na novu Metinu potražnju sigurni su da je kompanija očigledno toliko očajna da zaposli radnike sa odgovarajućim ekspertizama da pokušava da ih ’mami i peca’ od rivala tehnoloških giganata. Čak se i izvršni direktor Mark Zakerberg uključuje.

Zakerberg je lično, kako The Information tvrde, slao mejlove istraživačima iz Google-ovog tima DeepMind, objašnjavajući koliko je AI važan za budućnost kompanije Meta i izražavajući nadu da će dotični istraživač i Meta zajedno raditi. Meta zaobilazi tradicionalne procese zapošljavanja i direktno daje ponude za posao potencijalno novim zaposlenima bez intervjua. Čak su se odrekli i ’višegodišnje politike kompanije da ne povećava plate zaposlenima koji prete da će otići’, kako piše The Information.

Meta u trci sa AI gigantima

Jedna od zanimljivosti ove i sličnih vesti je specifično tržište rada i činjenica kojom brzinom ono što je nedavno bila prilično nepoznata i ’egzotična’ veština sada postaje visokotražena. Revolucija zvana AI se nastavlja.

Jedan od komentara analitičara na ovakvu vest je da je pomalo iznenađujuće videti da se Meta uključuje u borbu za visokokvalifikovano AI osoblje. Meta nije jedan od poznatijih AI ključnih igrača poput OpenAI ili Google-a. Cela kompanija, prethodno poznata kao Facebook, reorganizovana je pod novim brendom Meta krajem 2021. da bi se uskladila sa Zakerbergovim težnjama da dominira AR-VR metaverzumom. Ali, ova potraga za ljudima šalje jasnu poruku da su AI i metaverzum centralni za budućnost kompanije.

Očigledna akcija kompanije Meta da regrutuje osoblje koje ima neka znanja i veštine iz oblasti veštačke inteligencije nastupa nakon godine kada je Meta otpustila nešto više 20 odsto zaposlenih. Ovo je dovelo do skoka profita u poslednjem kvartalu 2023. sa neto prihodom većim za 201 odsto u poređenju sa istim periodom 2022. godine, kako pišu mediji. To znači da je ’mršavija’ kompanija, kako ju je Zakerberg opisao, sada spremna da preusmeri svoje snage ka budućnosti usmerenoj na AI.

O nekim od Meta AI poduhvata se govori i piše nekoliko meseci unazad pošto Meta uvodi mogućnost interakcije sa funkcijom chatbot AI asistenta direktno u traci za pretragu u svojoj popularnoj aplikaciji WhatsApp.

Da li je Zakerberg spreman za AI trku sa ozbiljnom konkurencijom, čuće se uskoro s obzirom na to kojom brzinom se odvijaju dešavanja vezana za atrakciju (ili potrebu) poznatu kao veštačka inteligencija.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde