Metuzalem tehnika je jedina sigurna ako planirate da ’pravite’ novac

Foto: Bonitet.com/Midjourney

Ključne tačke
  • Metuzalem tehnika je jedina sigurna ako planirate da zaradite bogatstvo
  • Suština je u ovome: finansijska prednost dugovečnosti, visoka stopa prinosa i kombinacija oba.
  • Metuzalem tehnika ukratko uči da donosite odluke koje će se množiti u svakom smislu.

Od Epikteta, starogrčkog roba koji je zaslužio svoju slobodu, pa do danas, nebrojeno je pokušaja da se prvo kaže šta je to bogatstvo, a zatim otkrije tajna kako se stiče.

Epiktet je tvrdio da bogatstvo nema veze sa posedovanjem dobara. „Bogat je onaj ko ima malo želja“ ostale su zapisane reči ovog filozofa rođenog na samom početku nove ere. Danas se u pomoć poziva i nauka. Teško da će definisati šta je to bogatstvo pošto je u pitanju relativan pojam. Ali, nauka je danas izuzetan izvor zaključaka i smernica kako se bogatstvo može postići u slučaju da podrazumeva posedovanje novca.

Nauka je do sada rekla

Ako, ’pravite’ novac i imate u planu da nastavite, dobro će vam doći naučna saznanja. Ako radite na tome da postanete bogati u tom smislu i priključite se, recimo, timu milionera, zanimaće vas šta je British Journal of Psychology objavio u okviru studije koja se bavila bogatašima.

’Bogataši su definitivno i u mnogo čemu drugačiji od ostalih’, izveden je zaključak.

Svesniji su šta i kako rade, čemu streme i kako će do toga.

Emotivno su stabilniji od drugih.

Manje su neurotični.

Usredsređeni su na sebe u ’zdravom’ smislu jer veruju da mogu da postignu mnogo, ali ne sami.

Zasigurno su ekstroverti.

Ovom nizu treba dodati još jednu naukom potkovanu činjenicu, a to je da bogatstvo bogatih ili milioni milionera nisu stečeni preko noći. Dokazano je da je bogatima bilo potrebno vreme da to postanu.

Metuzalem tehnika i dug put

Prosečnom milioneru koji novac nije nasledio već ga je stekao, trebalo je 32 godine da dođe do miliona. Ako se prepustite dubljoj analizi, a ne samo ovim srednjim vrednostima koje umeju da iskrive sliku, saznaćete ovakve podatke:

Nešto više od polovine milionera (52 odsto) je svoje milione steklo za 38 godina,

Petini (21 odsto) je trebalo 42 godine,

A, samo četiri odsto populacije milionera ovaj novac je steklo za manje od 27 godina.

Otuda je zanimljivo i sasvim prihvatljivo da je ’metuzalem tehnika’ proverena i da treba da joj se poverite ako planirate svoje bogatstvo i milionsku zaradu. Zapravo, ako ovu tehniku dobro razumete, prihvatićete da za sticanje bogatstva nije potrebno vreme, već je vreme vaš prijatelj. Mnogima su pali na pamet neki od poznatih ’metuzalema’ od Bafeta i Mangera. Bafet je vanserijski biznismen koji je ušao u stručnu literaturu i sa 65 bio je vredan tri milijarde. Tek je poslednjih 30 godina od tri napravio 125 milijardi kolika je danas procena njegovog bogatstva. Dakle, od Bafetovih 25 do 65 bio je put dug 40 godina.

Matematika je prosta

Bafet, čuveni među ’metuzalemima’ i danas stoji iza svoje tehnike: finansijska prednost dugovečnosti, visoka stopa prinosa i kombinacija oba (kako je napisao 1965.). Kako to izgleda u praksi?

Recimo da imate 10 hiljada dolara koje uložite i svake godine nastavite i ulažete isti iznos i prosečno na svoju investiciju ostvarujete povrat od šest odsto. Za 32,5 godina, vaša ušteđevina će iznositi jedan milion dolara. To je moć kamatnog računa, kako ćete pročitati u analizama. Sačuvali ste ’samo’ 330 hiljada dolara. Ostatak su obavili onih šest odsto i, što je najvažnije, vreme.

Sada bi trebalo da proširite sliku pošto prihvatite ovakav raspored snaga u procesu zarade miliona. ’Novac nije primarni cilj i na njega ne treba tako da gledate. Gledajte na zaradu novca kao posledicu niza pravilnih postupaka’.

Prestanite da razmišljate o tome kako da zaradite milion, već mislite o tome da služite milion ljudi“, još je jedna tajna koja se oslanja na ’metuzalem tehniku’. Kada imate samo nekoliko kupaca     i imate za cilj veliku zaradu, moraćete da nađete načine da iz njih izvučete i poslednji dinar. Ali, ako ih imate više, uspeh obično raste eksponencijalno. Tu je i pojačan efekat ’od usta do usta’. Imate i više povratnih informacija, više prilika da poboljšate proizvod ili uslugu. Možete i zaposliti više ljudi i imati koristi od njihovog znanja i iskustva.

Metuzalem tehnika, još primena

Zanimljivo je da ’metuzalem tehniku’ možete da primenite u svemu što radite. Odnosno, princip povrata novca možete da implementirate u svaku odluku i poru poslovanja.

Ako zaposlite dobrog saradnika, to je takođe oblik kamatnog računa. Takva vam jedna odluka može doneti zaradu koja će trajati godinama.

Isto je i sa pravom lokacijom koju odaberete za posao.

Isto je i kada birate poslovnog partnera ili dobavljača ili opremu koja je inicijalno veliko ulaganje, ali će vam vremenom donati povećanje zarade.

Hitne odluke su obavezne. Ali, kada god možete, razmišljajte kroz prizmu kamatnog računa i razmišljajte kakav će efekat vaša odluka doneti na duže staze. Pitajte se: Kako će se ovo isplatiti, ne samo danas, već i u budućnosti?

Metuzalem tehnika ukratko uči da donosite odluke koje će se množiti u svakom smislu.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde