Skup genijalaca u jednoj kući: Rezultati istorijskog istraživanja

Foto: Twenty20

Pre skoro 100 godina rođen je jedan od najvećih psihologa istraživača genijalnosti i kreativnosti. Umro je pre više od 20 godina i za sobom ostavio dragocena istraživanja. Frenk Baron (1922-2002), profesor i naučnik, cenjen i nagrađen, topla je preporuka ukoliko vas zanima proces stvaranja i šta to genija izdvaja od ostatka sveta.

Rezultati istraživanja koje je sprovodio tokom 50-ih i 60-ih godina prošlog veka, temelj su svih kasnijih istraživanja o genijalnosti i uzor psiholozima naslednicima. U to vreme polje kreativnosti je bilo novo polje za istraživanje što Barona dodatno izdvaja kao inovativnog istraživača na čije se rezultate nauka i danas poziva.

Genijalci u jednoj kući

Frenk Baron je ušao u istoriju i jer je uspeo da na jednom mestu, u jednoj kući u Kaliforniji okupi više genijalnih kreativaca, njegovih savremenika iz sveta arhitekture, književnosti, biznisa, matematike, fizike i drugih nauka. Uspeo je da ih sastavi na nekoliko dana i zajedno testira ne bi li pronašao šta svi oni imaju zajedničko. Svi učesnici su bili izuzetno originalni, kreativni i ostvareni pojedinci. Između ostalih, u kući su se na Baronov poziv našli i pisci Majler, Kapote, Karlos Vilijams, Frenk O’Konor, Jasmin Vest.

Rezultati do kojih je došao značajno su uticali i utiču i na savremena razmišljanja o kreativnosti i stvaraocima, o mentalnom zdravlju i inteligenciji. Do kakvih je zaključaka došao veliki Baron?

O kreativnom geniju

U jednoj od beležnica Baron je tokom istraživanja zapisao:

Kreativne osobe su u isto vreme veoma primitivne i veoma kultivisane, veoma destruktivne, lude, ali i imaju više zdravog razuma nego prosečna osoba.

Nakon obrade podataka sa svojim kolegama je primetio da su izuzetno kreativni učesnici istraživanja pokazali i kao neurotičari, ali su na testiranjima pokazali i veliku snagu ega koja im je omogućavala da svoju patologiju usmere na rad. U isto vreme, svi su pokazali tendenciju da se opiru udobnosti i pokazivali su izrazitu volju da rizikuju.

I, još nešto veoma važno – Baron je utvrdio da kreativni napredak zahteva osobu koja odlično podnosi nered i privlače je kompleksne pojave i pojmovi sa željom da u jednom haosu napravi red.

Zajedničke osobine

Jedno od značajnijih otkrića koje je donelo Baronovo istraživanje je odnos inteligencije i kreativnog mišljenja. Zaključio je da inteligencija ima malu ulogu u kreativnosti i samo visok IQ ne znači i visoku kreativnost. Naprotiv, pokazalo se da kreativac nosi u sebi čitav splet intelektualnih, emocionalnih, motivacionih, moralnih karakteristika.

Zajedničke osobine koje nose svi kreativci po Baronu su:

  • Otvorenost i zanimanje za unutrašnji, lični život
  • Neverovatan nivo tolerancije na nered i haos
  • Sposobnost da u taj isti nered uvedu red i sistematizaciju
  • Izražena nezavisnost
  • Nekonvencionalnost
  • Želja i volja da preuzimaju rizike

Kreativan i lud?

Istraživanje je donelo i veoma zanimljive ali i zbunjujuće rezultate vezane za mentalno zdravlje visokokreativnih osoba. Recimo, ispostavilo se da su se stvaraoci pisci našli u 15% populacije koja pokazuje neku vrstu psihopatologije. Ali, u isto vreme, neki kreativni pisci su na testiranjima pokazali izuzetno visok nivo psihičkog zdravlja.

Zašto je to tako?

Baron je tvrdio da je jedini razlog tome potreba stvaraoca za introspekcijom. Samosvesnost i analiza svoje ličnosti i postupaka vodi ka suočavanju sa njenom tamnijom, neprijatnijom stranom. Isto tako, uključenost u okolna dešavanja i ceo spektar života kreativce vodi u upoznavanje sa ’svetlom i tamnom’ stranom realnosti. Ovakvo otvoreno suočavanje svoje ličnosti sa svetom donosi neobičan spoj zdravog i ’patološkog’ ponašanja.

Upravo ovakvi ’sudari’ i kontradiktornosti kreativca pokreću na stvaranje. Zapravo, ono što će psiholozi i danas posle Barona potvrditi je da je kreativnost nered, pa čak i na neurološkom planu.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

  1. […] Rezultati istraživanja koje je provodio tijekom 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća temelj su svih kasnijih istraživanja o genijalnosti i uzor nasljednicima psihologa. U to je vrijeme područje kreativnosti bilo novo područje istraživanja, što Barona dodatno izdvaja kao inovativnog istraživača na čije se rezultate znanost i danas poziva,piše bonitet.com. […]

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde