Tri meseca u 2024, a već dosta novih direktora u Srbiji

Foto: Bonitet.com / Midjourney

Promene na čelu kompanija nisu neka retkost. Posebno kada su u pitanju kompanije u kojima odlučuju odbori ili ključnu reč imaju osnivači ili vlasnici.

Direktori se menjaju iz različitih razloga – novog pravca kompanije, kazne zbog loših rezultata, kazne zbog nedovoljno dobrih rezultata, “potrošnje materijala”.

Međutim, ovo je novo vreme. Promene u percepciji biznisa su sve češće, a svakako ne treba iz vida izgubiti i napredak veštačke inteligencije koji se svi više ‘meša u posao’.  Neke analize pokazuju da je ovo neka vrsta istorijskog trenutka kada je poslovanje u pitanju.

Traže se svežiji lideri

Nedavni izveštaj firme Challenger, Grey & Christmas, Inc. otkrio je da je u 2023, 51% više direktora (CEO) napustilo svoje pozicije u odnosu na prethodnu godinu. To predstavlja nastavak trenda iz 2022, ali i najveći porast od kada je njihovo praćenje počelo 2002. godine.

„Mislim da postoji nekoliko razloga“, rekao je viši potpredsednik kompanije Endru Čelendžer. „A oni su povezani sa COVID-om. Bilo je mnogo izvršnih direktora koji bi inače otišli ​​u penziju u prethodnih nekoliko godina, osim što nisu hteli da napuste svoje ‘brodove’ usred oluje. Tako da ih sada vidimo kako napuštaju svoje organizacije nekoliko godina kasnije.“

„Ali takođe vidimo da se odbori koji donose odluke o tome ko će biti lideri, osećaju slobodnije. Oni imaju više sigurnosti u ovom post-COVID periodu o tome kako će svet izgledati, pa dovode nove, svežije lidere”, kaže Čelendžer.

Da li i u Srbiji vlada isti trend ne može da se proceni, jer ne postoje adekvatne analize, ali da se promenio priličan broj direktora u prva tri meseca 2024, jeste. I u pitanju nisu male kompanije. Evo kratkog pregleda.

Frikom, AIK Banka, Knjaz Miloš….

Prvog januara 2024.godine na čelo kompanija koje posluju u Srbiji stalo je troje novih ljudi.

Marijana Agić-Molnar postala je regionalna direktorka najvećeg regionalnog agencijskog sistema u Jugoistočnoj Evropi, Direct Media United Solutions. Ona je od početka svoje karijere, više od 25 godina, aktivna u industriji marketinga podataka.

AIK Banka je prvog dana nove godine imenovala Petra Jovanovića za novog predsednika Izvršnog odbora. Na novu poziciju, Jovanović je došao sa više od 20 godina iskustva u bankarstvu, a  svoju karijeru gradio je u okviru Raiffeisen grupacije u Srbiji.

Na mesto privremene generalne direktorke u Delhaize Srbija stigla je Gorica Jovović. Ovo je najavljeno u novembru prošle godine. Ona je na toj poziciji nasledila Jana-Viljema Dokhejra koji je tri godine bio na čelu kompanije.

U bankarskom sektoru imali smo još dve promene kada je lizing u pitanju. Iz Erste Leasing-a na čelo OTP Leasing-a stigao je Bojan Vračević, dok je njegovu ulogu predsednika Izvršnog odbora u Erste Leasing-u preuzeo Vuk Vučević.

U narednih mesec dana dobili smo i nove direktore Frikoma, Knjaz Miloša i Schneider Electric.

Marko Martinović je postao novi direktor kompanije Frikom, a na ovu poziciju došao je kao regionalni direktor prodaje u kompaniji PepsiCo –  Zapadni Balkan.

Marko Stanković je kao dugogodišnji direktor finansija postao generalni direktor Knjaz Miloš i Mattoni kompanija na Zapadnom Balkanu.

Schneider Electric najavila je imenovanje Miloša Vuksanovića, koji je 20 godina u kompaniji, za novog direktora kompanije za region Srbije i Crne Gore.

Najave za Nelt i A1 Srbija

Kao slučaj nastavka porodičnog biznisa i promena, tu je bila kompanija Dexy Co. Ona je nedavno objavila da je od marta na mestu direktora Nikola Vučićević, sin osnivača Slobodana Vučićevića. Nikola je u kompaniji od 2017.godine gde je počeo kao asistent u marketing, da bi kasnije prešao na poziciju Business Development Manager, naveli su u saopštenju.

Dve najave promena dobili smo iz A1 Srbija i Nelt Grupe.

A1 Srbija je još u januaru najavila imenovanje Judit Albers za novu generalnu direktorku kompanije A1 Srbija, počev od 1. juna 2024. godine. Ona će na tom mestu zameniti na Dejana Turka.

Nelt Grupa objavila je da će od 1. jula novi generalni direktor kompanije postati sadašnji potpredsednik Darko Lukić. Miloš Jelić, prvi CEO Nelt Grupe, nakon 24 godine u kompaniji postaje član Nadzornog odbora, saopšteno je.

U celu priču treba uvrstiti i to da je kompanija Scania saopštila da će od danas 1.aprila, poziciju generalnog direktora poslovne jedinice Scania East Adriatic Region (EAR – Slovenija, Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Albanija, Kosovo, Crna Gora) preuzeti Urška Fon Satler.

Takođe, za ovaj naš region značajno je da je kompanija Visa, imenovala Anu Drašković kao novu potpredsednicu i generalnu direktorku za region jugoistočne Evrope (SEE).

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde